Zoran Milanović na Motovunskom festivalu: Sjećate li se Igora Mirkovića i koliko im je HAVC sredstava dodjeljivao?

Foto: fah, Motovun film festival

Prigodnim programom na glavnom festivalskom Kino trgu te odavanjem počasti nedavno umrlom redatelju i prijatelju Motovuna Dušanu Makavejevu u utorak navečer u tom je gradiću otvoren 22. Motovunski filmski festival na kojem će do subote biti prikazano stotinjak filmova iz cijelog svijeta.

Bivši premijer i predsjednički kandidat Zoran Milanović stigao je u utorak navečer u Motovun uoči filmskog festivala.

Lijepo mi je tu, a opet rijetko dolazim. Zadnji put sam bio 2007. Nije me trebalo dugo nagovarati. Naravno da je to neizbježno i da je dio kampanje”, kazao je Milanović za RTL.

Nije htio previše riječi trošiti na političke teme.

”Ne želim ljude istraumatizirati kampanjom, ljeto je. Ja sam notorno poznat po nekim stvarima i ozloglašen u nekim stvarima, mijenjati se hoću – u nekim stvarima. Malo, ali to sam ja. Imam 52 godine, imam ogromno iskustvo u državnim stvarima”, rekao je.

O Motovunskom filmskom festivalu

Motovunski filmski festival Igora Mirkovića zadnjih je godina opstajao zahvaljujući financijskoj potpori, brojnim aferama uzdrmanog, Hrvatskog audiovizualnoga centra. Naime, nakon osnivanja HAVC-a, Ministarstvo kulture ograničilo se na financiranje Pulskog filmskoga festivala, dok su ostale filmske manifestacije prepuštene audiovizualnome centru.

Svote koje je Motovunski festival svake godine dobivao uglavnom su iznosile više od 500 tisuća kuna, pa je tako bilo i ove godine.

Novčanu potporu festival je dobivao u dvije kategorije.

Prva od njih zove se “Filmski festivali i druge audiovizalne manifestacije”, a druga “Programi stručnog usavršavanja” (poslije preimenovana u “Programe stručnog usavršavanja filmskih profesionalaca”).

U prvoj je kategoriji Motovun film festival 2012. godine dobio 450 000 kuna, a u drugoj 70 000.

Idućih godina, festival je u prvoj kategoriji osvajao 450 000, 500 000, 500 000, te opet 500 000 kuna.

U drugoj kategoriji, festival je od 2013. do 2016.godine dobivao redom 60 000, 40 000, 20 000 te ponovno 20 000 kuna.

HAVC-ova izvješća za 2012.2013.2014.2015. i 2016. godinu mogu se vidjeti iz poveznice za svaku zasebnu godinu.

Motovun Film Festival 2017. je godine dobio 500.000,00 kuna.

> Pogledajte Mirkovićev trailer o Hrvatskoj 2016.!

> Evo što Obuljen financira vašim novcem: Bivša članica skupine Pussy Riot, Oliver Frljić i Hrvoje Hribar u žiriju Mirkovićevog Motovunskog filmskog festivala

> Zašto je Igor Mirković maknuo sa svog Facebooka trailer koji je prenijela N1 prošle godine?

> Novi skandal Hribarovog HAVC-a: financirali još jedan lažni prikaz Domovinskog rata

> U središtu HAVC-ove afere dva bračna para

Tko je Igor Mirković, umjetnički direktor Motovunskog festivala i glavni urednik Student televizije

Igor Mirković našao se u središtu pozornosti prije nekoliko godina u aferi HAVC i zbog kontroverzne najave Motovunskog filmskog festivala.

Najava Motovunskog filmskog festivala, gdje u kratkom traileru Igor Mirković uspoređuje stanje u Hrvatskoj 2016. godine sa fašističkom zemljom, izazvala je burne reakcije u javnosti, posebno u brantiteljskim udrugama. “Trailer prikazuje isječke iz filma „Cabaret“ Boba Fossa gdje se u nacističkim odorama pokazuju pjevači pjesme „Tomorrow belongs to me“, uz isječke fotografija Poglavnika tzv. NDH dr. Ante Pavelića i ustaških vojnika, sve to miješajući sa prikazima slika hrvatskih gradova i spomenika”, napominju z Koordinacije Hrvatskih braniteljskih udruga i kažu da je time Republika Hrvatska prikazana kao totalitaristička nacistička zemlja.

Igor Mirković rođen je 1965. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Od 1989. godine radio je kao televizijski novinar i urednik televizijskih emisija U potrazi, Javna stvar, 007 i Od 5 do 12. Osim na HRT-u, radio je i u nezavisnim produkcijama, a od 1994. do 1996. je radio za CNN-ov World Report.

Godine 1998. u Factumovoj produkciji snimio je svoj prvi dokumentarni film Orbanići Unplugged, te mu je od tog trenutka karijera sve više vezana za film. Šira publika je za Mirkovića – redatelja čula tek 2001., kad je zajedno s Rajkom Grlićem režirao film Novo, novo vrijeme. Godine 2003. snimio je dokumentarac Sretno dijete o procvatu novog vala u bivšoj Jugoslaviji, a 2012. je dovršio svoj prvi dugometražni igrani film Noćni brodovi.

Igor Mirković glavni je urednik Studentske televizije, televizije kroz koju prolaze svi studenti novinarstva s Fakulteta političkih znanosti.

Motovun Film festival, čiji je umjetnički direktor, nastao je krajem devedesetih, a njegova „vrhunska vrijednost bila je sloboda misli i duha – i tim izmicanjem iz zadanih kulturnih okvira bili smo najveća provokacija.“ Opisao je Mirković MFF u ntervjuu za Nacional u kojem se osvrnuo i na „napade na HAVC“ rekavši kako „ta beskrajno mutna optužba o protežiranju prijatelja i kolega posljedica je toga što tu nema nikakvih drugih dokaza: niti postoje dokazive malverzacije, niti je netko ukrao novac, niti se može dokazati da je HAVC podržavao politički podobne.“

Također, negirao je da se tu „samo troši“ i dodao da na svaku uloženu kunu uvijek dolaze kune iz nekog stranog izvora, hrvatskih i europskih fondova.

Protivnik referenduma o braku

“Znam da je u pitanju referendum koji će se za koju godinu prepričavati kao mračna epizoda. I bizarno je da smo se svi mi drugi bili primorani pretvoriti u gay aktiviste, trošiti puno energije u borbi za prava koja su banalna, jednostavna i o kojima se na ovom stupnju razvoja društva više ne bi trebalo razgovarati. Strah me i pomisliti za što bi se sve u ovoj zemlji moglo skupiti 700 tisuća potpisa. Da sam zločest, počeo bih nalaziti primjere. No nije stvar u tome. Žao mi je što se toliko ljudi osjetilo pozvanima dati potpis za ukidanje prava susjeda i sugrađana, mojih prijateljica i prijatelja, a sasvim je sigurno da će za nekoliko godina istospolni brak postati jednakopravan na Markovu trgu kao i svugdje u Europi, skupljali potpise ili ne”, komentirao je Mirković u intervjuu za Večernji list u vrijeme referenduma o braku.

Gost na tribini Mime Simić

Tijekom 2014. godine Mima Simić je na svojoj tribini „U sridu s…“ ugostila  Silvanu Menđušić i Igora Mirkovića, bračni par koji, kako je najavljeno tada “osim bračne veze, veže i strast prema vizualnim medijima”.

Protiv Marka Juriča

Kad je Marko Jurič svoju emisiju završio  izjavom da su dva četnika 2005. proglašeni svecima SPC, te na sarkastičan način upozorio majke  s malom djecom da pripaze kad prolaze pored srpske crkve na Cvjetnom trgu “da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir”, Mirković je organizirao masovne pritužbe Agenciji za elektronske medije preko Facebooka tražeći da  ulože 5 minuta za pritužbu i tako podupru ukidanje Marka Juriča i njegove emisije “Markov trg”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr