Ivošević tvrdi: Otkazani koncert Željka Samardžića u Splitu ipak će se održati, problem je tehničke naravi

Foto: fah, snimka zaslona

Nakon što su krajem veljače donesene odluke o zabrani turbofolk koncerata u Puli i Osijeku, gdje su trebali nastupiti Duško Kuljiš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović; odlukom ravnatelja Park-šume Marjan Marka Pejnovića mostarski pjevač s beogradskom adresom Željko Samardžić neće 19. kolovoza zapjevati pred splitskom publikom na Sustipanu, tvrdili su mediji. No javio se zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević koji tvrdi kako će koncerta ipak biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je, kako objašnjava Ivošević, zapravo tehničke naravi.

“Prema novoj odluci o komunalnom redu, organizatori koncerata od Grada Splita trebaju zatražiti zaključak o proglašavanju manifestacije. Kako se radi o koncertu, uz to treba tražiti i zaključak o dopuštenom prekoračenju buke. Organizator se nije obradio Gradu Splitu pa mu Javna ustanova nije mogla izdati koncesijsko odobrenje”, navodi Ivošević.

> Nakon što su zabranjeni turbofolk koncerti u Puli i Osijeku, zabranjen nastup Željka Samardžića u Splitu

Ističe kako se Sustipan ubraja u lokalitete u zaštićenom području prirode na koje se primjenjuju stroža pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Takve lokacije nisu prikladne za nikakav žestoki sadržaj, bez obzira radi li se o turbo folku ili heavy metalu. Nakon što se organizator obrati Gradu, dobit će potrebne dozvole budući da se konkretni izvođač može uklopiti u postojeći ambijent. Za usporedbu, bendovi poput TBF-a i Psihomodo popa na Sustipanu su nastupali isključivo u unplugged verziji.

S obzirom na zaštitu prirode, logično je da ravnatelj pokušava smanjiti broj događanja u park šumi na najmanji mogući. Ali ako je Grad Split proglasio manifestaciju na toj lokaciji, onda se izdaju koncesijska odobrenja uz jasno propisana pravila sukladno Zakonu o zaštiti prirode”, zaključio je Ivošević, piše Dalmatinski portal.

>Turbofolk u Puli i zabrana Thompsona: Novosti SNV-a inzistiraju samo na jednom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani, vaš zahtjev je odbijen”, stigao je, bez obrazloženja, organizatorima koncerta iz tvrtke “Ona moja” d.o.o. kratak odgovor iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita, pa tako i Sustipanom, nakon njihova zahtjeva za izdavanjem jednokratnog koncesijskog odobrenja 19. kolovoza u svrhu održavanja Samardžićeva koncerta na spomenutoj lokaciji”, javlja Slobodna Dalmacija.

“Odluka je moja, ja sam je donio i imam to pravo. Glazba Željka Samardžića nije primjerena Sustipanu”, rekao je za Slobodnu, u kratkom telefonskom razgovoru Marko Pejnović, ravnatelj Park-šume Marjan, objašnjavajući razlog zbog kojeg se mostarski pjevač neće pridružiti plejadi poznatih glazbenih imena koja su već nastupala na atraktivnoj ljetnoj koncertnoj adresi u Splitu.

“Kako može pjevati Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić?”

Sustipan se, naime, ima tome već niz godina, prometnuo u jednu od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu na kojoj su svoje koncerte održavali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa “Rišpet”, “Crvena jabuka”…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Domagoj Petričević, direktor tvrtke ona “Ona moja” d.o.o. je kazao: “Zanima nas tko je taj koji procjenjuje što je primjereno, a što nije. Ravnatelj park-šume! Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. Puni ih bez problema. S obzirom na to da su balade 90 posto svih njegovih pjesama i da je jako popularan među ženskim dijelom publike, da mu je majka Hrvatica…, ne vidimo razlog za ovakvu odluku. U pitanju je uvod u cenzuru slijedom koje će netko određivati što se smije, a što ne smije slušati”, kazao je, usput se pitajući kako na Sustipanu, primjerice, može pjevati Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.