Izašao novi broj glasila “Stopama pobijenih” – evo što donosi

Foto: snimka zaslona/naslovnica

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 19. broj glasila Stopama pobijenih koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Glavni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvim stranicama glasila nalaze se vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Mr. sc. Hrvoje Mandić piše o hercegovačkim franjevcima, predvođenim fra Leom Petrovićem, koji su spašavali žrtve ustaških progona u Mostaru 1941. – 1943. Rubrika Pobijeni donosi životopise dvojice ubijenih hercegovačkih franjevaca. Fra Ante Marić tako piše o fra Melhioru Prliću kao vrsnom stolaru i uzornom franjevcu, a fra Mate Logara o fra Petru Sesaru kojeg su jugokomunisti uhićivali dva puta dok je bio na službi u Čapljini te ga na kraju ubili na nepoznatom mjestu.

Podsjetnik donosi tekst fra Ante Marića o fra Didaku Buriću, koji je bio profesor i znanstvenik te uz Božju pomoć uspio izmaći pokolju na Širokom Brijegu. S. Natalija Palac piše o s. M. Hijacinti Čuljak koja je iskusila po zlu poznatu Ćelovinu gdje su joj oduzeli i redovničko odijelo. Nakon osude kaznu je izdržavala u Bileći radeći teške tjelesne poslove. U rubrici Suočavanje s prošlošću nalazi se vijest o predstavljanju knjige »Svjedoci vjere«. Ona govori o osobnom i kolektivnom iskustvu katolika u srednjoistočnoj Europi pod komunističkim režimom. Doneseno je i promišljanje fra Gorana Azinovića »Put od kojeg se ne odustaje« u kojem on ističe kako smo svi pozvani svaki dan apelirati i zahtijevati da se pokrene proces suočavanja s prošlošću, a njega nema bez lustracije – bez rasvjetljivanja. U ovom 19. broju glasila Stopama pobijenih može se pročitati i razgovor s dugogodišnjim političkim uznikom, književnikom i novinarom Andrijom Vučemilom, kao i nagrađeni radovi iz 2017. za dječji uzrast na Nagradnom natječaju s temom o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Stare brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju Izdavaštvo. Spomenuti portal je inače središnje mjesto za sve informacije glede pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.