Izložba za slijepe u Helsinkiju, hrvatski proizvod za bolje sutra slijepih

Hrvatska povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić predstavila je danas u nacionalnom muzeju Ateneum u Helsinkiju svoju metodu koja slijepima i slabovidnima  uz pomoć taktilnih dijagrama i audio vodstva omogućuje cjelovitiji doživljaj likovnih umjetničkih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić autorica je posebno dizajniranog edukativnog pomagala za slijepe i slabovidne osobe  pod nazivom DiTACTA i knjige Povijest umjetnosti za slijepe osobe, multisenzorski vodič kroz dodir i zvuk.
Projekti imaju znanstveni karakter budući da se putem njih prezentira vlastita metodologija poučavanja povijesti umjetnosti slijepim osobama. Riječ je o metodologiji kojom se na specifičan način interpretira umjetničko djelo – putem taktilnih dijagrama opisuju se elementi forme, kao i najteže razumljive pojmove za slijepe osobe: svjetlost, perspektiva i boja.

Izložbe prati neophodan audio vodič, interpretaciju na hrvatskom jeziku čitala je dramska umjetnica Alma Prica, na finskom i švedskom jeziku to je učinila poznata finska glumca Jonna Järnefelt, a na engleskom Ann Albrecht. Kustosica izložbe je Anja Olavinen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.