Izložba ‘Zgrada HNK u Zagrebu 120 godina poslije’

Zagreb, 1.10.2015. - Na 120. obljetnicu otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, 14. listopada u foyeru HNK otvorit æe se prigodna izložba posveæena povijesti te kuæe. foto HINA / HNK u Zagrebu / mm

Na 120. obljetnicu otvorenja zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, 14. listopada u foyeru HNK otvorit će se prigodna izložba posvećena povijesti te kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti, fotografije, filmovi i digitalizirani plakati ilustrirat će povijest Hrvatskoga narodnog kazališta od njegovih početaka do izgradnje nove kazališne zgrade 1895. godine. Dio građe bit će posvećen prvim kazališnim dvoranama u Zagrebu u današnjem Muzeju grada Zagreba, Prirodoslovnom muzeju i Gradskoj skupštini, uz opise razdoblja u kojemu su se ti prostori koristili kao kazališne dvorane.

Dio izložbe posvećen je razdoblju koje počinje 10. lipnja 1840., kada je Domorodno teatralno društvo svečanom izvedbom prve kazališne predstave na štokavskome narječju, junačke igre u tri čina “Jurana i Sofije” Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, službeno počelo gostovanje u Zagrebu, Sisku i Karlovcu. Gostovanje je počelo predstavom u Starome kazalištu na Markovu trgu i trajalo je 18 mjeseci, tijekom kojih su izveli pedesetak različitih izvornih i prevedenih djela, odigravši 200 predstava.

Raznovrsna dokumentarna građa i izvorni predmeti omogućit će upoznavanje s najvažnijim osobama, predstavama i događajima, a posebna pozornost bit će posvećena izgradnji današnje zgrade HNK – od ideje do otvaranja 14. listopada 1895., kada je austrougarski car Franjo Josip kazalište proglasio otvorenim simboličkim udarcem srebrnim čekićem po završnom kamenu na balkonskom stupu pročelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi će biti prikazana i dva dokumentarna filma, “Die Fellner und Helmer – Story” i “Die vergessenen des eoropäischen Theaterbaus” u trajanju od 30 minuta te dokumentarni film o samoj zgradi HNK u Zagrebu u trajanju 10 minuta.
Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti originalnu građu vezanu uz gradnju i otvaranje zgrade HNK u Zagrebu: nacrte, spise vezane uz građevinsku dozvolu, plakate, pozivnice, srebrni čekić kojim je car Franjo Josip simbolički obilježio završetak izgradnje zgrade, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, fotografije izgradnje i mnoge druge izvorne materijale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.