Mirogoj: Danas komemoracija hrvatskim vojnicima čije su grobove komunisti preorali

Foto: VS

Na preoranom groblju hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na Mirogoju u Zagrebu obilježit će se Međunarodni dan ljudskih prava u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek, Hrvatskog domobrana Osijek, Žrtve za Hrvatsku Osijek, Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo, Udruge bosanskohercegovački Hrvati, Zagreb te Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija hrvatskim vojnicima čije je grobove komunistička vlast preorala nakon II. svjetskog rata.

Komemorativni skup održat će se u četvrtak, 10. prosinca 2020. u 11 sati na Mirogoju.

“Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, želimo se na vojničkom dijelu groblja Mirogoj, u pijetetu zahvalno sjetiti svih hrvatskih i drugih vojnika poginulih 1941. – 1945. koji su ovdje pokopani. Ujedno želimo da se na danas praznim površinama gdje su pokapani postave grobni spomenici s osnovnim natpisom na kojem bi stajalo ime i prezime poginulog vojnika, godina rođenja i smrti kako bi se dostojanstveno obilježilo svako posljednje počivalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paljenjem svijeća s ispisanim imenom i prezimenom pokojnika na mjestu na kojem su 1945. uništeni nadgrobni znakovi, križevi ili nišani, želimo skrenuti pozornost javnosti na kršenje ljudskog prava na obilježen grob, čime je narušen mir i dostojanstvo pokojnika, te na očitu diskriminaciju u odnosu na druge pokojnike. Želimo da se ponovno postave nadgrobne oznake, križevi i nišani, na grob svakog poginulog vojnika kako bi se ispravila desetljetna povijesna nepravda i diskriminacija. Vratimo pokojnicima pravo na grob, a živim članovima njihovih obitelji mir duše i prigodu doći na njihove obilježene grobove.

U kulturi žalovanja svih civilizacija, i europskih i južnoslavenskih naroda, grobnim počivalištima i nadgrobnim obilježjima od davnih vremena pripada istaknuto mjesto. Od antičkih vremena i u rimskom pravu, grob i nadgrobni spomenik nakon sahranjivanja postajali su mjesto štovanja, jer to je nalagao pijetet prema mrtvima. I vjernici i ateisti slažu se u jednom: svako ljudsko biće ima pravo na sjećanje, na svoj grob i nadgrobni znak. U ime vječnosti i zemlje koja ih je rodila vratimo im nadgrobne znakove i dajmo im pravo na čovjeka dostojan grob.”, stoji u pozivu.

Program komemorativnog skupa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 11,00 sati komemorativni skup na dijelu groblja gdje su pokopani poginuli hrvatski vojnici 1941. – 1945., a čiji su nadgrobni spomenici 1945. uklonjeni: – hrvatska himna, minuta šutnje za poginule hrvatske vojnike, 1941. – 1945., pozdravna riječi organizatora skupa, prigodna pjesma i molitva za sve poginule hrvatske vojnike, 1941. – 1945. te na koncu postavljanje i paljenje svijeća s naznačenim imenom i prezimenom svakog pokojnika na njihovim neobilježenim grobovima.

Groblje hrvatskih vojnika doživjelo je dolaskom komunista 1945. na vlast devastaciju grobova. O grobovima hrvatskih vojnika na Mirogoju, 1941. – 1945. više pročitajte u priloženom dokumentu:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.