Koncerti uz svjetske operne velikane u novom ciklusu ‘Lisinki Arioso’

Foto: Fah

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu najavljuje u novoj koncertnoj sezoni 2016./2017. nastavak ciklusa “Lisinski Arioso” posvećenog velikanima svjetske operne umjetnosti, a ove godine zagrebačkoj će publici predstaviti dvije sopranistice – Letonku Marinu Rebeka i Ruskinju Ekaterinu Siurina, dva tenora – Poljaka Piotra Beczalu i Amerikanca Charlesa Castronova, te danskog baritona Boa Skovhusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S ponosom predstavljamo program ciklusa “Lisinski Arioso”, posvećenog opernim umjetnicima, koji će u samo jednoj sezoni zagrebačkoj publici predstaviti čak pet vodećih pjevačkih opernih zvijezda današnjice”, stoji u najavi.

Ciklus u ponedjeljak 14. studenog otvara gostovanje u Zagrebu orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, s kojim će pod dirigentskom palicom finskog dirigenta Villea Metvejeffa nastupiti “probrana pjevačka međunarodna postava” predvođena jednom od najvećih mladih opernih zvijezda Europe, riječkom mezzosopranisticom Dianom Haller.

Uz nju će nastupiti “sjajna finska sopranistica Marjukka Tepponen”, portugalski tenor Paolo Ferreira, te dvojica talijanskih glazbenih umjetnika, bariton Lucio Gallo i bas Carlo Colombara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Strastven i temperamentan finski dirigent Metvejeff s Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci radi čuda. Ta velika umjetnička energija čitavog ansambla i njeni rezultati već odjekuju i preko hrvatskih granica, što je dovelo i do angažmana za veliku svjetsku diskografsku kuću Universal. Fantastična opera ‘Faust’ Charlesa Gounoda jedan je od naslova s kojim riječka Opera kreće u svijet, a dio tog velikog svijeta je i velika pozornica Lisinskog”, dodaje se u najavi.

U subotu 3. prosinca Lisinski će ugostiti Marinu Rebeka, letonsku sopranisticu, zvijezdu najvećih svjetskih opernih pozornica Milana, Beča, New Yorka, Münchena, Salzburga, Londona i Verone, gdje je nastupala s takvim dirigentskim imenima kao što su Zubin Mehta, Riccardo Muti, Antonio Pappano i Fabio Luisi.

U Zagrebu će nastupiti u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a gdje će pred hrvatsku publiku “istresti najljepše biserje iz svog velikog repertoara koji obuhvaća stoljeća i epohe: od Händela, preko Mozarta, Rossinija, Donizettija, Verdija i Čajkovskog, do Stravinskog”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program se u 2017. nastavlja nastupom u četvrtak 30. ožujka Poljaka Piotra Beczale, “tenorskog dragulja današnje svjetske operne elite”. “Maestro Ivo Lipanović za dirigentskim pultom Simfonijskog orkestra HRT-a pobrinut će se za dostojnu pratnju jednog od najljepših opernih glasova današnjice”, ističe se u najavi.

Niz od pet “spektakularnih koncerata uz velikane operne umjetnosti” nastavljaju, u ponedjeljak 24. travnja, ruska sopranistica Ekaterina Siurina i američki lirski tenor Charles Castronovo. Bračni i pjevački par “čiji se talenti i snage na osobito čudesan način na pozornici nadopunjuju i umnažaju” svoju će magiju na pozornici Lisinskog predstaviti uz orkestar Zagrebačke filharmonije u još jednoj blistavoj gala-večeri druge sezone ciklusa “Lisinski arioso”.

Posljednji gost ciklusa bit će, u nedjelju 7. svibnja, “veliki danski bariton” Bo Skovhus, koji će uz klavirsku pratnju “fantastičnog austrijskog pijanista Stefana Vladara” izvoditi repertoar njemačkih solo-popijevki, lieda, u recitalu najavljenom kao “osobiti dragulj u kruni nove sezone ciklusa ‘Lisinski Arioso'”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Lied je posljednja i najteža provjera muzikalnosti, kreativnosti, umjetničke uvjerljivosti i umjetničke posvećenosti najvećih glasova, polje na kojemu Skovhus i Vladar već godinama predstavljaju jedan od najboljih svjetskih tandema, osobito svojim izvedbama čudesnog Schubertova ‘Zimskog putovanja’, ciklusa ‘Winterreise’, ostavljajući publiku bez daha, a kritiku bez riječi”, stoji u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.