Kostarikanski znanstvenici otkrili mogući lijek protiv raka

Foto: fah, Fotomontaža: narod.hr

Kostarikanski znanstvenici u tvornici juanilama, u San Joseu, otkrili su spoj u biljci Lippia alba, popularno poznatoj kao juanilama, koji bi se mogao suprotstaviti stanicama raka oslabljujući ih, a istovremeno omogućiti zdravim stanicama da se nastave množiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Stručnjaci za medicinu, kemiju, farmaciju i prirodne proizvode sa Sveučilišta Kostarika (UCR) pronašli su četiri eterična ulja u juanilami, od kojih bi jedno moglo biti vrlo učinkovito protiv raka.

Nalazi su objavljeni u časopisu Journal of Essential Oil Research, gdje se može vidjeti da su znanstvenici utvrdili četiri kemotipa u Lippia alba, piše today.in-24.

Jedan je bio bogat karvonom, drugi piperitonom, treći tagetenonom, a četvrti citralom. Istraživačica Natalia Ortiz u intervjuu za Efe objasnila je da je znanstveni tim uzeo listove biljke, obradio ih i otkrio da je geraniol jedan od najzastupljenijih u ulju juanilame, bogat citralom i da se vrlo vjerojatno suočava s tumorskim stanicama. ‘Kad smo pregledali, komponenta koja je najviše zanimala bio je geraniol jer je pokazao da u jednom od ulja (citral) zauzima 20%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da je bio jedan od najzastupljenijih, a postoje i dokazi da je geraniol povezan s njegovim antitumorskim učinkom’, rekao je Ortiz. Liječnik je naveo da su u laboratorijskim testovima mogli primijetiti da geraniol djeluje “vrlo dobro” protiv stanica raka dojke i želuca. Stoga su s potonjim nastavili dalje istraživati.

‘Ovo što radimo je doprinos, u slučaju raka želuca smrtnost je vrlo visoka, jer se gotovo uvijek dijagnosticira u metastazama i vjerojatnost da je živa osoba vrlo je mala, osim toga nema terapijskih mogućnosti pa je naša ideja pokazati ovaj doprinos da geraniol može biti tvar koja može pomoći’, rekao je Ortiz.

Lippia alba je popularno poznata kao juanilama i koristi se u zemlji zbog svojih ljekovitih svojstava. U Španjolskoj i Kostariki provedena su različita istraživanja o njenoj dobrobiti u slučajevima kolitisa i gastritisa. Biljka se proteže od juga Sjedinjenih Država do južnog stošca Amerike. Međutim, nema ista svojstva jer će ovisiti o klimi i zemljopisnim i geokemijskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> U Europi milijun ljudi nije dijagnosticiran karcinom zbog pandemije – glumac Matija Jakšeković (39) svjedoči o svojoj bolesti 

Foto: fah

Ista biljka u Kostariki ne mora nužno imati iste komponente u drugoj zemlji jer ovisi o zemljištu, klimi, mineralima, godišnjem dobu, a sve su to varijable koje se uzimaju u obzir. Naš članak govori o četiri različita ekstrakta u Talamanci (sjever) i San Pedru (u sredini) i zato je važno identificirati spojeve ‘, rekao je Ortiz.

Stručnjak je dodao da je istraživanje vrijedno jer se radi o čistoj tvari ekstrahiranoj iz eteričnog ulja Lippia alba, što će omogućiti stvarniji doprinos i nastaviti s dubinskim proučavanjima mehanizama staničnog djelovanja, kako bi se utvrdile njegove moguće implikacije u ljekovite svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci sa Sveučilišta Costa Rica otkrivaju da je trenutno samo oko 10% biljne bioraznolikosti okarakterizirano na temelju njezinih kemijskih i farmakoloških svojstava, iako se nekoliko tretmana raka temelji na spojevima prirodnih proizvoda ili u njihovim imitacijama.

Stoga proučavanje znanstvenog tima daje doprinos pronalasku novih lijekova iz biljaka, koji su već važni u liječenju različitih bolesti.

Prema Globalnom opservatoriju za rak, u zemlji rak želuca i dojke svake godine u prosjeku odnesu živote 779, odnosno 561 Kostarikanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.