Ksenija Abramović, dobitnica nagrade ‘Andrija Buvina’: ‘Nagradu doživljavam kao priznanje cijeloj Laudato televiziji’

U subotu, 6. travnja, u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku počeli su petnaesti po redu Dani kršćanske kulture na kojima će se, među ostalim događanjima, dodijeliti nagrada „Andrija Buvina“ koja se svake godine na svečanosti zatvaranja manifestacije uručuje onoj osobi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja dobitnica te nagrade je Ksenija Abramović, utemeljiteljica i direktorica prve obiteljske televizije u Hrvatskoj, Laudato TV-a, posvećene promicanju kršćanskih vrijednosti. Tim smo povodom razgovarali s gospođom Ksenijom Abramović.

Gospođo Abramović, ovogodišnja ste dobitnica nagrade Andrija Buvina za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, kako komentirate dobitak ove nagrade?

Tu nagradu doživljavam kao priznanje cijeloj Laudato televiziji i zahvalu meni kao njenom pokretaču. Jako sam zahvalna nakladnoj kući Verbum, organizatoru te međunarodne kulturne manifestacije koja promiče kršćansko stvaralaštvo u raznim segmentima čovjekovog umjetničkog stvaralaštva, za dodjelu toga vrijednog priznanja. Bila sam iznenađena i dirnuta u trenutku kada mi je gospodin Miro Radalj, direktor Verbuma, osobno priopćio tu odluku njihovog organizacijskog tijela koje ravna Danima kršćanske kulture. Doživljavam to kao veliko priznanje i izraz poštovanja, da su uvaženi društveni djelatnici, umjetnici i autori, prepoznali značaj moga djelovanja koje vrhunac ima u pokretanju Laudato televizije, narod je naziva, prve katoličke televizije u Hrvatskoj koja svojim emitiranjem ulazi i u obitelji Hrvata izvan naše domovine, diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, vrijednost te nagrade vidim i u činjenici da su mi je dodijelili stručnjaci, odgovorni iz zapravo naše iste branše društvenog djelovanja. Mogu reći, to su kolege, iz područja kršćanskih medija, (Uprava Verbuma zapravo je idejni nositelj i pokretač djelovanja izuzetnog portala Bitno.net),  pa to tim više u meni izaziva veliku zahvalu i ganuće. Kao da su mi poslali poruku ‘Zajedno smo’, ‘Samo naprijed’, a to sam zaista doživjela i u osobnom obraćanju direktora Radalja, kad me obavijestio o toj odluci. Baš to smatram osobitom vrijednošću te nagrade, jer i sama nastojim graditi zajedništvo svih nas u kršćanskom medijskom poslanju i podržati inicijative svih koji su i putem medija u službi Božjeg kraljevstva. Zajedništvo i međusobna potpora bitno nam je u svim segmentima društvenog djelovanja. Zato i ovim putem, od srca, veliko Hvala direktoru Radalju, organizatorima DKK-a i cijelom Verbumu, koji tim priznanjem svima šalju poruku: Laudato TV je vrijedan, podržimo utemeljiteljicu i taj projekt.  

Posvećeni ste promicanju kršćanskih vrijednosti sredstvima nove evangelizacije, iza Vas je čitav niz zapaženih projekata u tom smjeru. Što Vas je potaknulo na aktivizam putem nove evangelizacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerujem da svatko od nas prepoznaje sposobnosti i talente koje mu je Bog dao i koje je pozvan dati u službu zajednice. Svatko to čini shodno svojim mogućnostima i životnom pozivu, statusu, a ja se osjećam pozvanom cijelu sebe, sve što imam, založiti u širenje sadržaja koji proslavljaju Boga, objavljuju Božju riječ. Naviještati Krista, jedinog Spasitelja i Otkupitelja čovjeka, biti medij-svjedok, evangelizacijski kanal Katoličke Crkve, da njeno djelovanje i crkveni nauk putem Laudato TV-a dođe do što većeg broja ljudi. Povezati domovinsku Crkvu s iskustvima naše kršćanske braće diljem svijeta. U vremenu poljuljanih i ugroženih istinskih životnih vrijednosti, degradacije dostojanstva čovjeka u njegovoj spolnosti, radu, savjesti, svi smo pozvani doprinijeti izgradnji kulture života, nasuprot civilizacije smrti, o čemu je govorio sv. Ivan Pavao II. Umirovljeni papa Benedikt XVI. vrijeme u kojem živimo nazvao je „diktaturom relativizma“, a mi smo odgovorni za navještaj apsolutnoga Dobra i Istine. To je Bog, Stvoritelj svijeta, Otac čovjeka. Svima nam je hrabro se zauzimati za poštovanje cjelovitosti ljudske osobe u njenom tjelesnom i duhovnom vidu i čovjeku današnjice, opterećenom lažima, izdajama, nepovjerenjem i depresijom u brojnim područjima života, pokazati da postoji Svjetlo, rješenje i izlaz, za ispravno nositi se s teškoćama i pokazati što znači ispuniti život u predanju Bogu: po molitvi, sakramentima, međusobno pomaganje, pristajanju uz istinu i dobro.   

Jedan od Vaših najvećih i najzapaženijih projekata svakako je Laudato TV. Je li bilo teško pokrenuti katoličku televiziju koja, ne samo da opstaje, nego i raste? Hoćete li uvoditi neke novosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je jako teško pokrenuti televiziju ovakvog sadržaja, mislim da je to svima jasno. Uostalom, sama činjenica da to godinama do pojave LTV-a nitko nije učinio, to i potvrđuje. Činjenica da LTV raste pokazuje koliko je to Božji projekt. Zahvalna sam Božjoj providnosti koja nas daruje po dobročinstvima ljudi, jer u tome prepoznajem Njegovu volju da postoji ovakva televizija u Hrvatskoj. Mi jesmo mala zemlja, ali televizijski projekt je veliki.   To je jako neizvjestan i mukotrpan put, televizija je izuzetno zahtjevan projekt materijalno, samo u smislu tehničkog održavanja tzv. hladnog pogona, a gdje je još produkcija. Zahvaljujem svima koji na razne načine daju sebe u njeno postojanje. Glede novosti, ideja i želje ne nedostaje, nadam se da će i materijalne mogućnosti to pratiti i omogućiti.

Tu su i godišnji koncerti popularne kršćanske glazbe, ‘Progledaj srcem’. ‘Progledaj srcem’ je vrlo brzo postao jedan od najznačajnijih godišnjih događaja. Kako je nastala ideja za ovaj koncert te koji je njegov cilj?

Rekla bih da je koncert ‘Progledaj srcem’ prirodan slijed događanja s obzirom na moju ljubav prema duhovnoj glazbi. I prije pokretanja LTV-a, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato bila je nakladnik CD-a mnogih hrvatskih izvođača suvremene duhovne glazbe koji drugdje nisu imali podršku. Glazbu doživljavam kao još jedan način slavljenja Boga koji dotiče dušu čovjeka i ima ulogu u životu molitve, zahvale, ozdravljenja osobe. Rado sam podržavala naše mlade nadarene glazbenike. Štoviše, niz godina sam održavala i postojanje glazbenog sastava Apostoli mira. Glazbena duhovna scena u Hrvatskoj jako je narasla i dobro je da ti talenti imaju mogućnost i zajedničkog nastupa, pokazati što sve mogu i znaju, na produkcijski kvalitetnoj razini i u koncertnoj atmosferi. Ujedno je održavanje tog koncerta poslalo poruku o djelovanju Laudato TV-a, a kupnja karata pomaže naš rad. Željeli smo i tim koncertom senzibilizirati javnost da postoji LTV i pokazati da je to medij gdje će ti izvođači uvijek imati mjesto svoga nastupa i emitiranja spota. S druge strane, odaziv na ‘Progledaj srcem’ pokazao je koliko su ljudi svih generacija željni takvog glazbenog događaja koji duboko dotiče njihove duše te se javila želja da se takvi koncerti održavaju i u drugim gradovima. I oni se u, manjem obliku, jer riječ je o manjim dvoranama i prostorima, održavaju sada i u drugim mjestima Lijepe naše, na razne načine. Rekla bih da je ‘Progledaj srcem’ pokrenuo jedno glazbeno duhovno putovanje diljem domovine, evangelizaciju glazbom baš i po koncertima, koji su često i humanitarnog karaktera, a okupljaju sve uzraste, ne samo mlade.   

Imate li u planu neke nove projekte u skoroj budućnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već duže vrijeme uređujemo naš splitski studio. Vjerujem da ćemo ga uskoro i službeno otvoriti.

Laudato TV emitira na kablovskim i IPTV platformama od prosinca 2015., a godinu dana kasnije krenulo je emitiranje i putem digitalnog zemaljskog signala na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije (d44-46; MUX D). Želja nam je velika proširiti emitiranje našeg specijaliziranog televizijskog kanala u zemaljskoj mreži, u svim preostalim digitalnim regijama u Hrvatskoj u kojima postoji slobodnih koncesija: Istra, Rijeka (D5; MUX D), Lika i Gospić (D6; MUX D), grad Šibenik (d72; MUX D), te Samobor, Sveta Nedjelja i Zaprešić (L-ZA; MUX L).

U svakom slučaju, želja nam je povećati stvaranje vlastitih televizijskih sadržaja i emisija i pratiti događaje na civilnoj sceni angažiranih katolika u društvu, koji u drugim medijima nisu na ljestvici prioriteta. Podsjećam da smo prošle godine izravno pratili Hod za život u Zagrebu, s uključenjima u Split i Rijeku i najavljujem da ćemo isto učiniti i ove godine, prenositi Hod za život u svibnju.

Zahvaljujem svima koji gledaju Laudato TV, koji nas prate i podržavaju. Svojim djelovanjem želimo uzvratiti za povjerenje koje nam iskazuju mnogi ljudi, biti u službi Boga i hrvatskog naroda koji je opstao unatoč svim povijesnim teškoćama i iskušenjima.   

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.