Lech Walesa kao filmski junak

U Češkoj se od 4. do 12. srpnja održava 49. Karlovy Vary međunarodni filmski festival, jedan od najstarijih svjetskih filmskih festivala. Na današnjoj je konferenciji za medije filma „Walesa: Čovjek nade“ ugostio bivšeg poljskog predsjednika Lecha Walesu i poljsku glumicu Agnieszku Grochovsku povodom premijernog prikazivanja redateljske verzije toga filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film legendarnog 88-godišnjeg poljskog redatelja Andrzeja Wajde o Lechu Walesi, osnivaču poljskog sindikata Solidarnost, jednom od najzaslužnijih za rušenje komunizma u istočnoj Europi, a zatim i prvom predsjedniku demokratske Poljske te dobitniku Nobelove nagrade za mir premijerno je prikazan na 70. filmskom festivalu u Veneciji 2013. Nakon toga, nominiran je i za nagradu Oscar, a u svojoj je domovini – Poljskoj postao hit.

Sam Walesa nije sudjelovao u produkciji – „Želio sam vidjeti što sam Wajda misli o svemu tome“, rekao je Walesa na konferenciji.

“Morate imati na umu da je gospodin Wajda 600 000 sati mog života pretvorio u dva sata. Doživio sam mnoge događaje. Wajda me htio prikazati kao oca obitelji i vođu revolucije”, zaključio je Walesa u vezi nekih smiješnih dijelova koji nisu uvršteni u film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.