Marijini obroci: Dječak Šimun, učenik 6. razreda, sa svojim prijateljima osigurao za cijelu školsku godinu hranu za 100 djece

učenik šimun marijini obroci
Foto: Marijini obroci; fotomontaža; narod.hr

Dječak Šimun Živković, učenik 6. razreda, u svojoj školi organizirao je prikupljanje novaca za Marijine obroke.

“Šimune, Marijini obroci su duboko zahvalni što si prepoznao našu misiju i potaknuo svoju školu, Amazingu, Muzej iluzija i Dukat da sudjeluju i i poklone svoje vrijeme, novac i ugled u ovoj akciji koja će cijelu školsku godinu hraniti 100 djece! 🥣💙
Hvala ti! 💙”poručuju Marijini obroci.

> Marijini obroci na hodočašću zahvale u Međugorju za 2 milijuna djece koju hrane

> Hrabre redovnice u Africi: Djeca nam ovdje umiru od gladi i malarije, trebamo pomoć

Foto: Marijini obroci
Foto: Marijini obroci

60 000 učenika svakodnevno ima topli obrok zahvaljujući donacijama

Postanite i Vi jedan od podupiratelja Marijinih obroka, osvijestite si na koji način svatko od nas može doprinijeti ovom globalnom projektu i promijeniti svijet nabolje. Zahvaljujući donacijama iz Lijepe Naše topli obrok sada svakodnevno dolazi do više od 60 000 učenika.

Udruga Marijini obroci Hrvatska, osnovana u srpnju 2009., dio je međunarodnog projekta “Mary’s Meals” koji ima viziju da svako dijete prima dnevni obrok na svom mjestu obrazovanja. Na taj način djeci se ne spašava samo život, već ih se potiče da uče te dugoročno sebi, svojoj obitelji i zajednici osiguraju bolji život. Prosječno 132 kune dovoljno je da se jedno dijete nahrani u školi tijekom cijele školske godine.

Za sve dodatne informacije javite se na info@marysmeals.hr ili na broj telefona 01 5509 250.

IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X
Više o Marijinim obrocima saznajte na OVDJE.

Djelovanje Marijinih obroka

Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

U normalnim okolnostima, Marijini obroci omogućavaju svakodnevne obroke djeci u okviru školskih programa prehrane u 19 zemalja: Malaviju, Liberiji, Zambiji, Zimbabveu, Keniji, Južnom Sudanu, Ugandi, Etiopiji, Beninu, Nigeru, Madagaskaru, Indiji, Mjanmaru, Tajlandu, Ekvadoru, Haitiju Libanonu, Siriji i Rumunjskoj.

Kada su se škole zatvorile zbog pandemije Covida-19, ova humanitarna organizacija provodila je raspodjelu paketa hrane i higijenskih potrepština u lokalnim zajednicama. Kroz ove distribucije, Marijini obroci nastavili su dosezati gotovo svu djecu koja su i prije pandemije bila uključena u program prehrane Marijinih obroka, omogućujući roditeljima ili skrbnicima da djeci kod kuće kuhaju obroke – na njihovom privremenom mjestu obrazovanja.

Prateći ponovno otvaranje škola, Marijini obroci u suradnji s lokalnim zajednicama i dugogodišnjim partnerima nastoje uspostaviti programe prehrane u školama, tamo gdje je to moguće i u skladu s lokalnim sigurnosnim mjerama, istovremeno nastavljajući s raspodjelom hrane roditeljima u onim zajednicama gdje su škole još uvijek zatvorene.

Vojska predanih volontera

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 132 kune. Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93 % od svake donacije izravno za programe prehrane. To je moguće zato što većinu posla u organizaciji obavlja vojska predanih volontera – uključujući njih više od 80.000 samo u Malaviju.

U svim zemljama gdje se provodi program prehrane Marijinim obrocima upravljaju lokalne
zajednice. Gdje god je to moguće, obroci se pripremaju s prehrambenim sastojcima koji se uzgajaju i kupuju lokalno. Time se podupiru obitelji i jača lokalno gospodarstvo.

Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi posjetio Malavi, i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske, imaju otvorenu 21 školsku kuhinju koje se nalaze u Liberiji, Malaviju, Beninu, Zambiji i Ekvadoru. U 2020. godini Marijini obroci Hrvatske nahranili su više od 50 000 gladne djece u školi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.