Marinkovićev film “Ministarstvo ljubavi” koji je financirao HAVC – još jedno ocrnjivanje hrvatskih branitelja?

Foto: Snimka zaslona

HAVC je podrupro još jedan film koji hrvatske branitelje, odnosno njihove obitelji pokazuje u negativnom svjetlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film prati dvojicu inspektora u potrazi za udovicama hrvatskih branitelja koje krše novi obiteljski zakon prema kojemu gube novčanu naknadu ako žive u izvanbračnoj zajednici, premijerno se prikazuje u ponedjeljak u Cinestaru Branimir Centra, a od 3. studenoga kreće u kino distribuciju.

“Ministarstvo ljubavi” dramska je komedija, film o ljudskoj samoći koji govori o tome da je naša potreba da budemo voljeni i da ne budemo sami jača od svih zakona i da je to prirodno, rekao je redatelj Pavo Marinković za Hinu, uoči početka kino distribucije njegova novog filma.

Marinković film opisuje kao ozbiljnu komediju. “U filmu prevladavaju komične situacije, ali imamo i katarzične momente u kojima sam želio gledatelje dotaknuti, stisnuti za srce”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom na to da je stil filma realističan, te da humor ne dolazi od prenaglašavanja situacije nego ‘iz iščašene zbilje’, na način kako to često rade češki filmovi, onda mora postojati i taj ozbiljni moment”, dodao je.

Ideju je dobio čitajući članak na teletekstu koji se bavio tada novim obiteljskim zakonom, a u kojemu se novinar na kraju teksta zapitao zar će se udovicama hrvatskih branitelja oduzimati penziju jer žive u izvanbračnim zajednicama s novim partnerima.

“Tu se rodila ideja za film. Naravno, trebalo je vremena da stvorim protagonista koji protiv svoje volje zastupa državu, što je zahvalna pozicija za protagonista”, rekao je Marinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako još pritom i sam ima probleme u braku, ako u istragama ima partnera koji mu je sušta suprotnost, ako su njih dvojica stalno na putu te ako se i zaljubi u jednu udovicu – mislim da onda imamo pregršt zahvalnih filmskih motiva”, dodao je.

Inspektori su Stjepan Perić i Draženu Kühn, a glume još Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Dijana Vidušin, Daria Lorenci Flatz, Nenad Srdelić, Janko Popović Volarić, Matija Prskalo, Ksenija Marinković, Snježana Sinovčić-Šiškov, Hristina Popović, Edita Karađole i drugi.

Marinković kaže kako je pažljivo izabirao glumce “jer je bilo što drugo smrtna presuda za redatelja”, a to su obično ljudi čiji rad cijeni i čiji unutrašnji i vanjski materijal odgovara karakteru koji je napisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepana Perića opisuje kao talentiranog glumca odlične koji je svojim šarmom i unutarnjom toplinom uspio obraniti lik Kreše kao karaktera koji ne radi uvijek časne stvari, ali s kojim publika mora disati, i na koncu biva nagrađena njegovom preobrazbom.

“Za njegov dobar posao ključni su bili i partneri, povrh svih Dražen Kuehn s kojim se nadopunjavao i koji je nesebično dijelio scene s njime, a naravno i Ecija Ojdanić i Olga Pakalović svojim su mu odličnim poslom pomogle”, ustvrdio je.

Film se snimao prošlog ljeta tijekom šest tjedana, na lokacijama oko Drniša, Nacionalnog parka Krka te u Zagrebu.

Premijerno je prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje mu je publika dala visoku ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Činilo mi se da sam kao redatelj ono što sam htio uspio iskomunicirati s gledateljima”, napominje Marinković, dodajući kako je isto bilo i na festivalima u Zadru i Benkovcu, te u Montrealu i u Chicagu. “Posve raznorodna publika prima film i bolje nego što sam očekivao”, dodao je.

Prikazan je i na festivalima u Londonu te u Sloveniji, gdje je, kao i u Češkoj, već osigurana kino distribucija, a sudjelovat će i na festivalima u Francuskoj i Indiji.

Glavni producent filma je Stanko Babić, tvrtka Telefilm. Poduprli su ga HAVC, Češki filmski centar, HRT i Eurimages.

Marinković je između ostalog snimio i dokumentarni film o “kontroverznom hrvatskom filmskom redatelju Lordanu Zafranoviću” – Okupacija, 27. slika, uz HRT-ovu i HAVC-ovu potporu.

Reakcija na film “Ministarstvo ljubavi“

Krajem kolovoza Udruga ŽENE U DOMOVINSKOM RATU-ZADAR uputile su otvoreno pismo Marinkoviću i javnosti glede kontroverznog filma koji je “inspiriran razvratnim udovicama poginulih hrvatskih brantitelja”!

Ponovno prenosimo njihovo pismo u cijelosti:

Veliki HRVATSKI redatelj i diplomirani dramaturg Pavo Marinković, potaknut izmjenama Obiteljskog zakona koji ukida mirovine udovicama poginulih hrvatskih branitelja, ukoliko nađu novog partnera, došao je na ideju da napiše scenarij za novi film, inspiriran razvratnim životima udovica poginulih hrvatskih branitelja. Ku(l)tni redatelj izjavljuje kako je ovim filmom želio dramski suočiti udovice poginulih i umrlih Hrvatskih branitelja s državnom birokracijom, pa je izmislio državnog inspektora koji će pratiti razvratne i nečasne udovice u Dalmatinskoj zagori i otkrivati njihove izvanbračne veze. Navodi kako mu je najteže bilo snimati masovne scene koje su imale veliki broj statista, a kako je snimao u Drniškom kraju nije želio otkriti radnju filma statistima, da ne bi došlo do neugodnih situacija.

Za film je angažirao poznate HRVATSKE glumce, među njima Hristinu Popović, Editu Karađole, Dijanu Vidušin, Dariu Lorenci Flatz, Matiju Prskalo, Kseniju Marinković, Snježanu Sinovčić-Šiškov, Nenada Srdelića, Janka Popovića Volarića i druge. Ecija Ojdanić ima glavnu ulogu među udovicama kojih je u filmu desetak, glumi temperamentnu, strastvenu, srčanu vlajnu ,koja je zbog nesretnog rata ostala udovica. Njezin muž Hrvatski branitelj poginuo je u tom istom ratu i svojoj razvratnoj ženi osigurao mirovinu i lagodan život. Budžet filma iznosi oko 800.000 eura i uglavnom je financiran novčanim sredstvima HAVC-a, uz češku koprodukciju i HRT. Kako je teško gledati ove jadne ljude koji sebe nazivaju Hrvatskom kulturnom elitom, a vi ste gospodine Marinković pravi primjer takvog jadnika. Iako ste rođeni u Zagrebu 1967. godine, nismo vas pronašli u registru Hrvatskih branitelja. Dakle, dok su ti gorostasi, čijim se ženama na ovaj prizemno- seksistički način izrugujete, ginuli i patili, vi ste se školovali i šepurili Zagrebom.

Nitko od vas nije tražio da budete s njima u rovovima i trpite granate, bombe, hladnoću, vrućinu i smrt, nitko nije tražio da zaklopite oči svom mrtvom suborcu. Nitko od vas nije tražio da budete glasnik i donesete toj ženi vijest da je njezin suprug poginuo. Pa gospodine Marinkoviću, gori od onih koji su nas napadali su samo oni koji nas nisu branili, niste bili u stanju niti živjeti sa tim ženama u utrobi ove zemlje, u podrumima i skloništima. Kao što onda niste vidjeli kako dvoglave orlušine ubijaju, kolju, razapinju i muče Hrvatske branitelje, ni danas ne vidite naše križeve, koji stoje razasuti cijelom Dalmatinskom zagorom i zemljom Kotarskom. Ne vidite vi naše rane, ni naše križeve, ali pristajete nepodnošljivo lako živjeti od njih. Ova zemlja od vas nije ništa tražila, osim da budete pravedan svjedok njezine patnje. Stoga čudi zašto vas nije inspirirao podatak kako je iz generacije 1967.-1966. godine UBIJENA puna 23 razreda Hrvatskih mladića.

Kako vas nije inspiriralo to što su se borili protiv deseterostruko jačeg neprijatelja i pobijedili ga, samo zato što im je u grudima kucalo veliko Hrvatsko srce,a među nogama su imali ono što vi vašim umjetničkim pimpekom iskaljujete na njihovim ženama. Kako vas nisu inspirirale mirovine koje primaju četničke udovice, koje su Zakonom o konvoldaciji ostvarile sva prava, kao i udovice naših branitelj? Mogli ste recimo napraviti film o dezerterima, imali bi ste vlastito svjedočanstvo. A možda ste mogli napraviti film o vlastitim majkama koje su vas cijeli život odgajale da mrzite sve što je Hrvatsko. Također ovaj lijepi iznos koji ste potrošili na svoj drugorazredni filmić, mogli su dobiti naši športaši, a onda bi zasigurno bilo i više medalja za našu ponosnu Domovinu. Jedno morate shvatiti hrvatski branitelji,a osobito oni koji su svoj život darovali Hrvatskoj stvorili su ovu zemlju, naši športaši su je proslavili, a takvi kao vi, sramote je svakodnevno. Zasigurno ste se već uljuljali u slavu koju ćete pobrati vašom limunadom od filma, ali vidite gospodine Marinkoviću, neće moći. Oni koji su mrtvi ne mogu govoriti, ali mi koji smo preživjeli možemo.

Ovaj put govoriti ćemo vašim jezikom. Svečano vam obećavamo da ćete imati pakao, boriti ćemo se svim pravnim, demokratskim sredstvima, jamčimo vam da se film neće prikazivati niti na jednom festivalu, a niti bilo gdje drugdje. Slobodni smo obavijestiti vas, da smo pokrenule postupke na svim razinama i institucijama Hrvatske države, skupo će vas stajati ova limunada. Jedno je sigurno, mi se ne bojimo reći kako nije dovoljno roditi se u hrvatskom rodilištu, besplatno se školovati u Hrvatskim školama i akademijama, trošiti hrvatske kune, i nazivati se hrvatskim redateljem ili glumcem. Da bi se mogao okititi takvom titulom moraš voljeti svoj narod, moraš poznavati svoju baštinu, kulturu i moralne vrijednosti svog naroda. I na kraju gospodine Marinkoviću, vaša djela najviše će govoriti o vama, vašoj dezerterskoj i bezmudoj duši. Vaši su opanci, a naši su obojci, pa budemo vidli!!!

Članice Udruge

ŽENE U DOMOVINSKOM RATU-ZADAR U Zadru 25. kolovoza 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.