Miro Gavran o mjuziklu Byron: Divna predstava s glavom i repom

Foto: narod.hr

Iz pera Mire Gavrana i vrsnih nota Darka Domitrovića, nakon pet godina napornog rada, nastao je zanimljiv mjuzikl Byron koji će svečanu premijeru imati 24. veljače 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare, održanoj u kazalištu Komedija, kreatori mjuzikla okupili su se kako bi ispričali o uspješno obavljenom radu koji je trajao proteklih pet godina.

“Beskrajno sam sretan i radi Darka Domitrovića jer je napravio divnu glazbu i radi svih ovih ljudi, od redateljice Čoh do pjevača, glumaca, scenografije. Jer je nastala jedna divna predstava s glavom i repom u kojoj su u prvom planu međuljudski odnosi, emocije, ljubavna priča ali i politička pozadina jer se sve događa u Veneciji 1820. godine”- rekao je libretist Miro Gavran i nadodao: Byron, čiju ulogu igraju Đani Stipaničev i Dražen Bratulić, je bio veliki zavodnik, bio je veliki avanturist, svašta je doživio. “Njega sam želio više prikazati ovako romantičarski, on je bio ovako jedna osoba i s manama i s vrlinama i ovdje ga dajem kao čovjeka koji svojim djelovanjem želi promijeniti život svima onima koji dođu u dodir s njim.”

Kazao je i da se nada da će predstava, koja traje oko dva i pol sata “baš dobro sjest publici, posebno ovdje u Komediji”. Misli da će publika koja inače dolazi ovdje na njihove mjuzikle i komedije baš doći na svoje i s užitkom gledati ovu priču, slušati ovu glazbu, a izvođači će im sigurno pružiti prave uloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prema viđenim probama koje sam pratio, mislim da će to biti jako, jako dobro. Gledatelj je mjera u kazalištu, kad sjedne njih 440, po njihovim reakcijama koje se dogode između njih i scene znati ćemo jesmo li uspjeli ili možda negdje pogriješili. Ali ja vjerujem da će i oni koji je gledaju i oni koji sudjeluju u njoj jednako uživati.”- rekao je Gavran, autor priče koju mogu doći gledati i mladi i stari, počevši od tinejdžera.

Skladatelj Darko Domitrović kazao je da je to jedna vrlo emotivna posebna predstava, gdje ima i “krvi i mesa”. “Po prvi puta će se u kazalištu Komedija dogoditi neke stvari koje se još nikad nisu dogodile na pozornici. Ali to vam neću otkriti.” zagonetno je rekao Domitrović te se osvrnuo na trud koji su uložili u mjuzikl:

“Ante Gelo i ja proveli smo noći i noći u studiju kako bismo dobili glazbu za predstavu. Želio sam da zvuči svjetski. Želio sam da zvuči kao da je iz svijeta, a ne da se prepoznaje po nekoj maloj sredini. Mislim da smo uspjeli”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljica Ivana Čoh ozbiljno je kazala da predstavu Byron nije bilo lako napraviti.

“Prednost je da imamo živuće autore s kojima se da razgovarati i koji mogu puno pomoći u stvaranju predstave, a to je nekad i problem. Bilo je tu puno suradnje, iz svega truda, nade i pokušaja da iz predstave izađe sve dobro, izašlo je jedno predivno zajedništvo ekipe.”- rekla je Čoh te dodala da je uopće nije strah hoće li se mjuzikl svidjeti publici već ima mali strah da će zbog njenih grešaka ispaštati autor. “U tom pogledu, unaprijed se ispričavam autoru Miri Gavranu, ako publika možda moje greške pripiše njemu.” – rekla je za Narod.hr redateljica Ivana Čoh.

U priči o Byronu, u mreži društvenih i političkih pobuna, dominira ljubav koja je puna dramatičnih ali i komičnih situacija. Događa se ljubavni trokut između dvije sestre, Marie i Brigitte koje se zaljubljuju u Lorda Byrona, poznatog engleskog romantika i pjesnika. Maria je jako zaljubljiva, živi u oblacima, sklona idealizirati ljude oko sebe. Ona je zaljubljena u Byrona iako ga nikad nije upoznala, a zaljubila se preko njegovih stihova. Ljubavni trokut glavnu junakinju Mariu oblikuje i mijenja. “Ta transformacija Marije je možda i najdirljivija”- kazala je Danijela Pintarić koja u alternaciji s Renatom Sabljak glumi Mariju, mlađu sestru od Brigitte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Bagarić koja ulogu Brigitte dijeli s Vlatkom Burić Dujmović Brigitte opisala je glavnog lika “Byron je jedan putopisac, jedan ekscentrik, jedan veliki zavodnik. Ja bi njega stavila kao nekakvog celebritiya ondašnjeg vremena.” te se osvrnula na ono što bi moglo polučiti uspjeh kod publike:

“Scena nam je nekako drugačija, profinjena, čista. Kostimi su bajkoviti. Zaista jedan mjuzikl na razini svjetskih, poput Fantoma u operi.”- opisala je glumica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.