‘Mirotvorne’ Novosti 2010. – hrvatski vojnik zubima kolje ženu Srpkinju

U nesmiljenom medijskom ratu koji se odigrava protiv nove hrvatske vlasti pomalo su zaboravljene skandalozne ‘mirotvorne’ naslovnice tjednika Novosti koji pretendira biti glasilo srpske manjine u Hrvatskoj, iako su ustvari „samostalni srpski tjednik općeinformativnog karaktera“, kako piše na njihovim mrežnim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti je već zaboravljeno da je ovaj tjednik 2010., s nadnevkom od 1. listopada donio vrlo provokativni natpis s pokličem „Oba su pala, Oba su pala!“ s aluzijom na nesreću u kojoj je Hrvatska vojska izgubila dva MIG-a 21.

Koliko god bila degutantno, ipak i pomalo probavljivo, iako se ne može potpuno racionalno razumjeti ovakva zloba.

No koji tjedan prije, na sam Dan Domovinske zahvalnosti na naslovnici tjednika Novosti – hrvatski vojnik zubima kolje ženu, Srpkinju, dok je ispod nje lokva krvi! S naslovnice vrišti sugestivni naslov „Olujom do mira“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve to lijepo plaća Ministarstvo kulture, usprkos svim Deklaracijama o Domovinskom ratu Hrvatskog Sabora, preambulama Ustava Republike Hrvatske i svim minimalnim kriterijima poštovanja zemlje u kojoj živiš i kruh zarađuješ.

Novosti 2010 listopad555

Na istoj naslovnici ističe se pod naslovom ‘Hrvati i Srbi u Hrvatskoj jezično se ne razlikuju’ intervju s kontroverznom jezikoslovkom Snježanom Kordić vezano uz njezinu tada objavljenu knjigu “Jezik i nacionalizam” kod zagrebačkog izdavača ‘Durieux’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižni pamflet ‘Jezik i nacionalizam’ objavljen je inače uz potporu Ministarstva kulture, a autorica je poznata po povijesnojezičnim krivotvorinama i srpskohrvatskim nebulozama. Hrvatski književnik Hrvoje Hitrec u ime Hrvatskog kulturnog vijeća podnio je Općinskomu državnomu odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Čedomira Višnjića, ravnatelja Uprave za knjigu i knjižnice u Ministarstvu kulture RH te tadašnjega ministra Bože Biškupića zbog nesavjesnoga rada i dobio sramotno rješenje iz kojega se razabire da je Kordićkin pamflet prokrijumčaren pod književnost i publicistiku, a tobože ni jedan član povjerenstva nije mogao znati kakva će stajališta u konačnici zastupati autorica jer nije vidio završen tekst. Tako se u obrazloženju ODO-a Kordićkin pamflet svrstava u „literarna djela koja iznose teze neprihvatljive za određenu skupinu građana bez obzira kako velika ona bila (hrvatski narod)“. Hitrec podcrtava da ODO definira cjelokupni hrvatski narod kao određenu skupinu građana, što će zacijelo ostati zabilježeno u povijesti hrvatskoga prava kao spoznajni ‘doseg’ najviše razine. No, za Novosti očigledno je prihvatljiva promidžba spisateljice koja je polovicu hrvatskih jezikoslovaca proglasila bolesnicima, a drugu polovicu nacistima jer u hrvatskoj državi opisuju i propisuju hrvatski jezik.

Da ne moraliziramo, jer je više nego očigledno, koliko ovakve stvari pogoršavaju ionako narušene odnose hrvatskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj.

I da ne duljimo što bi se dogodilo da Hrvati tiskaju ovako nešto u Srbiji (protiv koje ni glasa nisu digli, a kamoli oružje), ipak se moramo naglas upitati: zašto porezni obveznici moraju iz svog džepa financirati ovako morbidne naslovnice koje odišu desetljetnom opetovanom laži o krvožednom hrvatskom vojniku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li srpska manjina urediti glasilo koje ne će vrijeđati osjećaje Hrvata s kojima žive vrata do vrata i postoji li u njihovoj zajednici glas koji će progovoriti protiv ovakve fašizacije medijskog prostora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.