Mise po novim mjerama Stožera – evo kako su se ove nedjelje održavale!

crkva
Foto: fah

Na prvu nedjelju došašća mise su se služile po novim mjerama koje je propisao Stožer civilne zaštite. Prema njima na u crkvi ne smije biti više od 25 osoba, neovisno o veličini crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Župnik Šreter: ‘Krše se ljudska prva vjernika – zašto i u velikim i u malim crkvama na misi može biti 25 vjernika?’

Izdvojili smo neke primjere kako su se pojedine župe snašle po ovom pitanju.

U nekim crkvama povećan je broj svetih misa, kako bi što više vjernika moglo u njima sudjelovati. Tako su franjevci iz Franjevačkog samostana Hercegovačke franjevačke provincije i crkve Bezgrješnog začeća u zagrebačkoj Dubravi na svojim internetskim stranicama objavili da će od ove nedjelje euharistijska slavlja nedjeljom biti svakoga sata. Točnije, mise su u 7, 8, 9, 10, 11 i 12 sati te poslije podne u 16 i 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećan broj svetih misa

I isusovci u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, koji vode župu Presvetog srca Isusova, također su povećali broj svetih misa. Ondje se mise, osim restrikcija zbog covida, održavaju u još dodatno otežanim okolnostima budući da bazilika Srca Isusova, koja je stradala u potresu, još uvijek nije u funkciji. Tako se mise održavaju u dvorani ispred koje je postavljen šator iz kojega se također može pratiti misno slavlje. Mise će u župi Srca Isusova od sada biti radnim danom u 6:00, 7:00, 8:00, 9:00, 12:00, 17:00 i 18:30 sati, a nedjeljom u 7:00, 8:00, 9:30, 11:00, 12:15, 16:00, 17:00 i 19:00 sati.

Poštivanje ograničenja na 25 ljudi osobito je teško izvedivo, a neki su župnici zbog toga uveli obavezne predbilježbe za one koji planiraju doći na misu. Župa Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću odredila je da se za svaku kojoj žele prisustvovati vjernici predbilježuju u župnom uredu, a svaki vjernik može prisustvovati na najviše dvije mise u tjednu. Uz to su uveli i jednu dodatnu svetu misu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo i da je u mnogim župama omogućen razglas kako bi vjernici mise mogli pratiti i na otvorenom, a, kao i za vrijeme posljednjeg lockdowna, vjernici će mise iz nekih župa moći pratiti mise putem videoprijenosa.

Župa Duha svetoga Jarun, čija crkva Svete Mati Slobode, usprkos velikom kapacitetu, također smije primiti samo 25 vjernika., na svojim je stranicama objavila upute:

“Dragi vjernici,
kao što znate do 21. prosinca na snazi su nove mjere radi sprječavanja širenja zaraze. Sukladno tome u crkvi istovremeno može biti samo 25 osoba. Budući da u našoj župi prosječno 5.000 vjernika pohađa sv. mise nedjeljom ova odredba nam predstavlja veliki problem i poteškoću – kako odrediti 25 osoba za 5 misa? Zato, teška srca u dogovoru sa subraćom iz zajednice donosimo sljedeće odluke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MISE

Na sv. misama će osim svećenika sudjelovati ministranti, čitači, zbor i tehničar što gotovo ispunjava brojku od 25. Budući da ne mogu određivati tko ima pravo i prvenstvo biti u crkvi, ostali će moći sudjelovati na misama iz dvorišta gdje će biti ozvučenje, poštivajući međusobni razmak od 1.5m uz obavezno nošenje maske. Također, bit će otvorene dvorana Stepinac i oratorij u koji će moći ući po 25 osoba.

Sv. mise nedjeljom u crkvi Sv. Mati Slobode bit će u 9, 10:30, 12 i 19h, a u crkvi Duha Svetoga u 7h.

Sv. mise preko tjedna bit će u 6, 7 i 19h u crkvi Sv. Mati Slobode i u 6h u crkvi Duha Svetoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon misa zornica neće biti uobičajenog druženja vjernika u oratoriju.

Oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu doći na sv. misu mogu je pratiti preko Nove Eve.”

Župa Marije Pomoćnice na Knežiji objavila je da tijekom misa neće biti moguće ući u crkvu, ali najavila online prijenos.

ONLINE prijenos svetih misa možete pratiti preko aplikacije i YouTube kanala NOVA EVA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.