Misom obilježena 50. obljetnica ponovne uspostave župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju

www.ofm.hr

Svetom misom koju je u petak u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju predvodio đakovački i osječki nadbiskup, metropolit Đuro Hranić, svečano je proslavljena 50. obljetnica ponovne uspostave župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju te je blagoslovljeno gradilište nove župne crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je treći pokušaj koji smo danas učinili. Prvi je bio davne 1940. godine kada je bila planirana izgradnja župne crkve u naselju ‘Borovo Bata’, no onda je došao Drugi svjetski rat. Drugi pokušaj dogodio se 2003. godine. Izrađeno je idejno rješenje, dobivena lokacijska dozvola, papa je bagoslovio temeljni kamen, ali ekonomska kriza nije dopustila početak izgradnje crkve, a ovo je po svemu sudeći ‘treća sreća’ “, kazao je borovski župnik, fra Vjenceslav Janjić.

Predvodeći misno slavlje, nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je kako su zbog najavljene gradnje nove crkve svima srca radosna.

Vjernicma je poželio da u novoj crkvi, kada bude izgrađena, pronađu mir i obnove vjeru u Boga, kao jedinog zaloga sretnije budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi franjevci na područje Borova naselja dolaze 30-tih godina 20. stoljeća kao dušebrižnici radnicima tadašnje tvornice gume i obuće “Bata” koju je češki poduzetnik Jan Bata sagradio u Borovu naselju.

Završetkom Drugog svjetskog rata franjevci su bili prisiljeni naspustiti Borovo naselje u koje se ponovno vraćaju 1962. godine kada kupuju obiteljsku kuću jedne Vukovarke u kojoj ubrzo uspostavljaju pastoralni centar. Prvim župnikom imenovan je fra Flavijan Šolc, dekretom tadašnjeg đakovačkog biskupa msgr. Stjepana Baurleina, 1965. godine. Na taj način ponovno je zaživjela župa sv. Josipa Radnika u Borovu naselju.

U Župi sv. Josipa Radnika, koja je jedna od tri vukovarske rimokatoličke župe, danas živi oko 5.000 vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.