Mjuzikl “Orašar”, nova Božićna bajka Aplauz Teatra

Malo nezavisno zagrebačko kazalište Aplauz Teatar obilježit će petu godinu djelovanja u nedjelju 30. studenoga premijerom mjuzikla “Orašar” prema motivu istoimenog slavnog baleta i u režiji Marka Jurage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznatu priču njemačkog romantičara Ernesta Hoffmanna “Orašar i kralj miševa” o odrastanju, obitelji i snovima, Juraga je odlučio ispričati kroz čaroliju mjuzikla s više od trideset izvođača.

“Mjuzikl je glazbeno-scenska forma koja se na najčarobniji mogući način – vještinom pjevanja, plesa i glume – obraća svima i na vrlo slobodan način dopušta da se u njoj mašta”, kazao je o svojem izboru redatelj Juraga.

Za “Orašara” se odlučio “jer je to bajka koja od svog nastanka ima čvrstu vezu s Božićnim blagdanima i proglašena je jednom od najpopularnijih priča koje dočaravaju duh obitelji i blagdana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča počinje na Badnjak, kada građani Beča kupuju posljednje poklone. Gradonačelnik Silberhaus, supruga Ana i njihovo dvoje djece Klara i Fritz odlaze kod urara Drosselmayera po samostojeću uru koju su ostavili na popravku. Tu Klara spazi lutka Orašara, kojeg je sanjala prethodnu noć kako se pretvara u princa. Njezinu zainteresiranost za drvenog lutka (koji je zapravo začarani princ) primijeti urar, te joj ga odluči pokloniti na večeri kod gradonačelnika. Tada počinje čarobna avantura u kojoj Klara s Orašarom, koji se pretvara u princa, putuje u Zemlju poklona.

Orašara u ovoj produkciji utjelovljuje Matko Knešaurek, a Klaru Lana Blaće. Uz njih još nastupaju Ivan Đuričić/Goran Malus, Jasna Jozić, Marija Šakoronja, Marija Kačan, Tamara Masnjak, Ivana Mesec, Slavko Juraga, Romano Nikolić, Ana Marija Žužul/Martina Čvek, Ivan Grčić i brojni drugi.

Kako se ističe u najavi, riječ je o autorskom projektu Aplauz Teatra, “u potpunosti hrvatskom proizvodu” za koji tekst, stihove i glazbu potpisuju Lana Blaće i Marko Juraga. Juraga je i scenograf predstave, koreograf je Dejan Jakovljević, a kostime je napravila Emilija Šušković Jakopac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zborovođa je Matija Škvorc, a autorski tim obuhvaća i savjetnika za mačevanje Lovru Buvu, oblikovatelja maske Dalibora Šakića, te vlasulja Irenu Ružić, dok je oglavlja izradila Marina Gajšak.

“S više od trideset izvođača na sceni, mjuzikl ‘Orašar’ zasigurno je jedan od najvećih nezavisnih kazališnih projekata u Hrvatskoj”, ističe se u najavi.

Umjetničku organizaciju Aplauz Teatar osnovao je 2009. kazališni redatelj Marko Juraga sa željom promoviranja i unapređivanja mjuzikla kao kazališne forme. Cilj teatra je profiliranje i stvaranje vlastitog ansambla prvenstveno posvećenog formi mjuzikla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među dosadašnjim se projektima Aplauz Teatra ističu mjuzikl “Tuđe pjesme, moji snovi” Marka Jurage, svjetska hit komedija Yasmine Reze “Art”, opera jednočinka “Ljekarnik” Josepha Haydna i mjuzikl za djecu “Djevojčica sa žigicama” po priči Hansa Christiana Andersena.

Kazalište je 2013. ovjenčano Nagradom hrvatskog glumišta koju je dobio Romano Nikolić za ulogu u predstavi “Djevojčica sa žigicama”, koja je osvojila i brojne nominacije za istaknute kazališne nagrade, dok je Slavko Juraga 2012. za ulogu Marca u predstavi “Art” proglašen najboljim glumcem na festivalu “Glumište pod murvom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.