Mons. Juraj Batelja: ‘Posljednjih 10 propovijedi kardinala Stepinca nose poruku da smo spremni umrijeti za Krista svaki dan’

foto: Roberta F.

Knjigu „Kardinal Alojzije Stepinac: Posljednje propovijedi iz sužanjstva, od Božića 1959. do Svijećnice 1960.“ predstavio je u utorak, 17. prosinca, u programu HKR-a njezin autor dr. sc. Juraj Batelja.

Ta se knjiga predstavlja u utorak u 19 sati, u Dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a, Zagreb. O knjizi će govoriti dr. sc. Ivan Bodrožić, dr. sc. Claudia Stahl i dr. sc. Juraj Batelja.

Knjiga „Kardinal Alojzije Stepinac: Posljednje propovijedi iz sužanjstva, od Božića 1959. do Svijećnice 1960.“ sadrži 10 posljednjih propovijedi kardinala Alojzija Stepinca koje je napisao u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću. Knjiga je dvojezična, sadrži propovijedi na hrvatskom i njemačkom jeziku. Kardinalove propovijedi prevela je njemačka sutkinja dr. sc. Claudia Stahl koja je uz dr. sc. Esther Gitman najveća promotorica blaženog kardinala Stepinca u svijetu.

Postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja istaknuo je kako će ove propovijedi pomoći u rastu u vjeri te boljem poznavanju osobe blaženog Alojzija Stepinca.

“Te su Stepinčeve propovijedi izgovorene u božićnom vremenu, obilježene su snažnom protucrkvenom djelatnošću Komunističke partije koja je željela na svaki način udaljiti nadbiskupa Stepinca i od primisli da se vrati na stolicu zagrebačkih nadbiskupa nakon što mu istekne naređena kazna”, istaknuo je mons. Batelja objasnivši kako su nadbiskupu Stepincu liječnici uzeli litru krvi u prosincu 1959. te nakon toga se on nije pojavljivao u javnosti sve do poldanje mise na Božić 1959. godine. Tada je, prema riječima mons. Batelje, započela i Stepinčeva životna agonija.

“Prvi put se dogodilo u župnoj crkvi u Krašiću tijekom Stepinčeva sužanjstva da nadbiskup nije držao propovijed na polnoćki. Na podalnjoj misi na Božić izgovorio je krasnu propovijed. Kako je zapisao župnik Vraneković u svom dnevniku, nikad se pjesma nije pjevala kao dotad. Župnik je poručio časnama da ničim ne daju do znanja da je aktualni progon u tijeku”, naglasio je mons. Batelja.

Propovijedi nadbiskupa Stepinca bile su izgovorene na Božić, sv. Stjepana, sv. Ivana, na Staru godinu i na Novu godinu, na Ime Isusovo, na nedjelju Sv. Obitelji, Bogojavljenje, Sv. Antuna Pustinjaka i Svijećnicu koja je bila zadnji njegov javni nastup.

“Sve te propovijedi imaju duboku poruku u Svetom Pismu. Nose duboku teološku poruku da je Isus Krist Sin Božji i da smo za Njega smo spremni umrijeti svaki dan”, naglasio je autor knjige.

Dr. sc. Claudia Stahl, njemačka sutkinja, koja je odabrala ovih deset propovijedi, vrlo je ugledna žena u njemačkom sudstvu.

“Iz želje da upozna prijepor oko osobe nadbiskupa Stepinca naučila je hrvatski kako bi mogla upoznati Stepinca kroz njegove izvorne tekstove te u snazi njegovih osjećaja. Svih je 10 propovijedi prevela na njemački te je dala pečat ovoj knjizi.”

Postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja otkrio je i kako se susreo s papom Franjom 12. prosinca.

“Bio je to dragi i blagoslovljen susret. Ponio sam lijepe dojmove. Stoga mi je drago da je ova knjiga dvojezična pa će je i Sveti Otac moći pročitati. Imao sam knjigu, ali očekujem da će mu knjigu dati apostolski nuncij u Njemačkoj mons. Nikola Eterović koji je napisao predgovor ovoj knjizi svom dinamikom svojega srca i ljubavi prema blaženom Alojziju Stepincu. Mislim da će taj dar iz njegovih ruku biti puno rječitiji nego da sam ja dao Papi na audijenciji među drugim sudionicama. Ne znam bi li knjigu Papa odmah dobio na stol. Vjerujem ako je nuncij donese da će onda Sveti Otac imati drugačiji pogled na knjigu”, poručio je mons. Batelja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika.hkm.hr