Mons. Kutleša na rođendanu IKA-e i HKR-a: Znanost i mediji bez istine su u tami

ika

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, održao je 18. travnja govor u dvorani “Vijenac” u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu povodom proslave 30 godina djelovanja Informativne katoličke agencije i 25 godina Hrvatskog katoličkog radija. Njegov govor IKA prenosi u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govor mons. Kutleše

”Uzoriti kardinale, poštovani apostolski nuncije, braćo nadbiskupi i biskupi, poštovana ministrice, predstavnici civilnih i crkvenih ustava, sve vas od srca pozdravljam, pridružujući pozdravima sve koji su na početku bili spomenuti i pozdravljeni. Posebno pozdravljam djelatnice i djelatnike Informativne katoličke agencije i Hrvatskoga katoličkog radija, sve koji sudjeluju u djelovanju ovih medija, kao i prijatelje koji ih podupiru.

”Doba infodemije”

Od početka djelovanja Informativne katoličke agencije prošlo je 30 godina, a od početka djelovanja Hrvatskoga katoličkog radija više od 25 godina. Tijekom proteklih godina, IKA i HKR, kao katolički mediji izgradili su identitet s jasnim crkvenim poslanjem širenja Radosne vijesti. Osim evangelizacijske uloge, oni nastoje biti i sredstvo dijaloškog odnosa prema drugim vjerskim zajednicama i društvu.

U doba takozvane infodemije, kada je svijet vjerodostojnih i transparentnih informacija sve teže približiti javnostima, jedan od važnih zadataka im je još snažnije učvrstiti vjerodostojnost, vodeći računa o tome da svojim objavama zadrže teško stečeno povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početci katoličkog novinarstva sežu u 19. stoljeće koje se počinje razvijati nastankom civilnoga društva. No, u bivšoj državi režim je gušio svaku javnu aktivnost Crkve pa tako i na medijskom području, a režimski mediji, vjeru i Crkvu tretirali su uglavnom neprijateljski.

”Nezaobilazan medijski servis Hrvatske biskupske konferencije”

Trideseta obljetnica IKA-e prilika je za promisliti o do sada prijeđenom putu agencije i o iskustvima što ih je stekla tijekom tri desetljeća, ali i o specifičnostima vjerskoga novinarstva. Nudeći izvješća utemeljena na činjenicama i obilježena odgovornošću za vjerodostojnost vijesti, ona je danas nezaobilazan medijski servis Hrvatske biskupske konferencije.

Kao, mogli bismo reći, mlađi brat IKA-e, Hrvatski katolički radio putem svojih radio valova u cijeloj Hrvatskoj pa i šire već više od 25 godina nudi poruku istine: Istine – koju pišemo velikim početnim slovom, utemeljenu na navještaju Evanđelja Isusa Krista, te onu istinu koja se odnosi na vjerodostojno izvještavanje o svakodnevnim događanjima, uobličenu kroz temeljite, uravnotežene i cjelovite informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Papa Franjo uputio čestitku povodom 30. obljetnice osnutka IKA-e i 25. obljetnice Hrvatskog katoličkog radija

Mons. Kutleša citirao kardinala Kuharića

Na prvi dan emitiranja HKR-a kardinal Kuharić podsjetio je na poslanje Crkve „da naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi“ te izrazio želju kako bi „svaka katolička obitelj trebala imati otvorene uši i srca za poruke Katoličkog radija.“

„Nema dobroga novinarstva bez sposobnosti slušanja“

I papa Franjo u svojim porukama ističe da „nema dobroga novinarstva bez sposobnosti slušanja“ te da je bitno znati slušati, biti spreman promijeniti svoje mišljenje i modificirati svoje početne hipoteze. Na tom tragu u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija Sveti Otac potiče na otvorenu i prijateljsku komunikaciju – čistim srcem, jer jedino „čistim srcem možemo vidjeti dalje od vanjštine i nadvladati nerazgovjetnu buku koja, također na informacijskom polju, ne pomaže, u složenosti svijeta u kojemu živimo, razlučiti što je što.“ (Poruka pape Franje za 57. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija)

”Znanost i mediji bez istine su u tami”

Aristotel je učio da postoje tri razloga zašto čovjek traga za znanjem, ja bih rekao, za informacijama. Najvažnije, istina. Sljedeći je moralno djelovanje, a posljednji i po njemu najmanje važan, je sposobnost da se učine stvari, tj. ono što mi zovemo danas tehnika. U današnje vrijeme, okrenuli smo Aristotela naglavačke. Znanost i mediji bez istine su u tami, a istina bez vrlina samo iluzija. Bez putokaza upoznavanja vrlina i mana koliko je vjerojatno da ćemo biti otvoreni pronaći put do kuće, pogotovo ako smo izgubljeni. Prosudite sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Odgajamo li moralno i duhovno jake, ili slabe pojedince koje će stvoriti loša vremena?”

Na kraju bih citirao Michaela Hoffa koji kaže: “Teška vremena stvaraju jake muškarce. Jaki muškarci stvaraju dobra vremena. Dobra vremena stvaraju slabe muškarce, a slabi muškarci stvaraju loša vremena”. Jesmo li duhovno i moralno čvrsti? Odgajamo li moralno i duhovno jake, ili slabe pojedince koje će stvoriti loša vremena? Svima želim da odgajate moralne i svete vjernike i ljude i da budete kreposni odgajatelji i učitelji u medijima koji će poučavati i odgajati riječju i primjerom jake, mudre, učene i kreposne pojedince, koji će stvarati dobra vremena kako za društvo tako za Crkvu općenito.

Zato u ovoj prigodi čestitam svima koji su se na bilo koji način ugradili i koji se danas ugrađuju u djelovanje naših medija. Izražavajući svima zahvalnost, te potičući na ustrajnost u dobru, molimo zagovor sv. Franje Saleškog, zaštitnika katoličkih novinara i pisaca. Neka Gospodin blagoslovi ovo djelo: sve djelatnike Informativne katoličke agencije i HKR-a te njihove čitatelje, slušatelje i podupiratelje. Ad multos annos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.