Mons. Rajič, nekad bliski suradnik pape Bendikta: ‘Učitelj vjere blistava uma i srca’

Foto: ika.hr

Višegodišnji bliski suradnik pape Benedikta XVI., podrijetlom iz Doljana u župi Dračevo, diplomirani urbanist i teolog, doktor kanonskoga prava, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije, naslovni nadbiskup sarsenterski (danas Stolac) i papinski diplomat msgr. dr. Petar Antun Rajič napisao je donji tekst kao Proslov knjizi Benedikt XVI. učitelj vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst prenosimo s portala Vjera i djela.

> Objavljena knjiga ‘Benedikt XVI. učitelj vjere’
> Prof. Marin za Narod.hr o papi Benediktu, njegovom odnosu prema Stepincu, Hrvatskoj…

“Ostat će zapamćen kao veliki papa”

Tijekom svoga dugoga života papa Benedikt XVI. bio je svećenik više od sedamdeset i jednu godinu, biskup više od četrdeset pet godina i rimski biskup odnosno papa, gotovo osam godina. Zbog duboke starosti i tjelesne slabosti odustao je od papinske službe 2013., a posljednju etapu svoga ljudskoga života zaključio je u tišini i molitvi u malom samostanu Mater Ecclesiae – Majke Crkve u Vatikanu, gdje je i preminuo.

Papa Benedikt ostat će zapamćen kao veliki Papa, čovjek duboke vjere u Boga, nepokolebljive nade u Gospodinova obećanja te iskrene i nesebične ljubavi prema Bogu, Crkvi i čovječanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svoje službe u Državnom tajništvu Svete Stolice imao sam čast i radost biti jedan od njegovih bližih suradnika od 2005. do 2010. kao prelat predvorja u Prefekturi papinskoga doma. Moj je posao bio da na službenim primanjima dočekujem šefove država i vlada, biskupe i druge dostojanstvenike koji bi dolazili u privatnu audijenciju k Papi i pratiti ih do Papinske knjižnice u Apostolskoj palači. Tijekom skupnih sastanaka sjedio bih s njegove lijeve strane i pomogao u protokolu. U svakom od tih susreta osjećao sam da se nalazim u prisutnosti istinski sveta čovjeka. Kako bih ponudio suvremen opis njegove osobe, padaju mi na pamet naslovi dvaju kolosalnih filmova iz prošlih godina, koji ga ocrtavaju, jer je Benedikt doista bio Papa koji je imao A Beautiful Mind – Genijalni/Blistavi um i ujedno Braveheart – Hrabro srce.

“Genijalni um i hrabro srce”

Imao je genijalni/blistavi um, jer su njegove intelektualne sposobnosti bile izvanredne. Bio je plodan autor osamdesetak knjiga, od kojih su mnoge prevedene na razne jezike, kao i brojnih drugih teoloških i filozofskih članaka i predavanja. Neke od njegovih knjiga toliko su cijenjene da su uključene u nastavni plan i program sjemeništaraca i bogoslovnih fakulteta diljem svijeta. U svim njegovim spisima može se prepoznati da je profesor, kardinal, a zatim i papa Ratzinger posjedovao poseban dar tumačenja dubokih istina vjere jednostavnim, lijepim i razumljivim jezikom.

Papa je također imao hrabro srce zato što je prihvatio svoj izbor 2005. godine nakon velikoga i svetoga pape Ivana Pavla II., iako mu je već tada bilo sedamdeset i osam godina. On je hrabro branio pravi katolički nauk zdravim argumentima protiv hereze relativizma i sekularizma našega modernoga doba. Često je bio kritiziran i neshvaćen, ali je ostao ljubazan i čvrst u svom pristupu, uvijek vjeran nauku Krista Gospodina i Crkve. Također je pokazao istinsku hrabrost u rješavanju bolnih pitanja nemorala koja su pogodila Crkvu, ostajući vjeran istini i svomu biskupskomu geslu: Cooperatores Veritatis – Suradnici Istine (3 Iv 8).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nedostajat će mnogima u Crkvi i svijetu”

Nema sumnje da će papa Benedikt nedostajati mnogima u Crkvi i svijetu. Uz njegovo svjedočanstvo kršćanskoga života, kao svećenika, profesora, biskupa, kardinala i pape, „skromnoga radnika u vinogradu Gospodnjem“, kako je samoga sebe opisao na dan izbora za Papu, ova knjiga želi ujedno izraziti hvalospjev Bogu Ocu što je svojoj Crkvi podario Papu poput njega. Upravo zato što je u svakoj svojoj propovijedi, govoru, pouci i knjizi, svoju braću učvršćivao u vjeri u Isusa Krista, Sina Božjega. Papa je Franjo o njemu rekao: „osjećamo toliku zahvalnost Bogu u našim srcima što ga je dao Crkvi i svijetu… i ujedinjujemo se jednim srcem i jednom dušom, u zahvali Bogu za dar ovoga vjernoga službenika Evanđelja“.

Oni kojima je stalo do Boga i žele znati više o Božjoj Objavi, o Isusu Kristu Sinu Božjemu i što katolička vjera doista naučava, sigurno će naći mnogo duhovne i intelektualne hrane u spisima o papi Benediktu XVI. koje ova knjiga sadržava. Onima koji traže Boga, smisao života, te odgovore na temeljna životna pitanja i pitanja vezana uz vječni život, kako ih naučava učiteljstvo Crkve, u ovoj će knjizi naći poticaj na dublje promišljanje i ujedno odgovore kako ih je tijekom cijeloga svoga života pisao i naučavao papa Benedikt XVI. učitelj vjere.

U Vilniusu 21. siječnja 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Antun Rajič
naslovni nadbiskup sarsenterski
apostolski nuncij u Litvi, Estoniji i Latviji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.