Mornar: Vjerujem u dobru suradnju s novim rektorom

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je danas kako vjeruje da će s novim rektorom Sveučilišta u Zagrebu Damirom Borasom surađivati dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nadam se da će suradnja biti dobra jer i kada sam se ja kandidirao za rektora, rekao sam da je osnovna premisa korektna suradnja s resornim ministarstvom, pa sada kad sam u drugoj ulozi nema razloga da promijenim mišljenje”, kazao je Mornar uoči inauguracije novog rektora.

Na pitanje koliko je opravdano da se inauguracija organizira u HNK-u te bude pompozna i skupa, s obzirom na stanje u obrazovanju, Mornar je uzvratio da je to “dio autonomije sveučilišta”.

“Sveučilište je autonomno, a trošak iznajmljivanja zgrade HNK otići će jednoj državnoj ustanovi koja je također na državnom proračunu i koliko znam ne financira se baš izdašno”, ustvrdio je Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić rekao je uoči inauguracije kako zagrebačko Sveučilište treba preuzeti svoju društvenu i povijesnu ulogu u kriznim vremenima.

“Današnju svečanost ne shvaćam samo kao inauguraciju novog rektora već kao poruku i priliku da sveučilišna zajednica u Hrvatskoj aktivno sudjeluje i korespondira s gospodarstvom, društvom i cjelokupnim životom”, rekao je Kusić.

Sveučilište je, ističe, uvijek bilo pokretač svih promjena i razvoja te je, zajedno s Akademijom i HNK-om, supstitut državnosti. Sudjelovalo je u razvoju hrvatskog identiteta te upravo stoga, danas mora preuzeti tu važnu ulogu, poručuje Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.