Muzej automobila Budicki u Noći muzeja predstavlja Teslin električni automobil

Muzej automobila Ferdinand Budicki i ove će godine sudjelovati u Noći muzeja, 30. siječnja, na temu “Izumi i otkrića – Nikola Tesla, univerzalni um” prezentacijom o Tesli i njegovom projektu vožnje električnim automobilom marke Pierce Arrow, s kojim je izvodio testne vožnje 1931. godine, a posjetitelji će na izložbi moći vidjeti različite električne automobile, među kojima i najbrži električni automobil na svijetu “Concept_One”, proizveden 2011. u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na 10. Noći muzeja očekujemo i dolazak Nikole Tesle kojeg će na svoj originalni način utjeloviti Mario Petreković, čiji portret će uživo slikati slikar Dominik Butković”, najavio je voditelj Muzeja automobila Valentino Valjak.

Od 18 sati do jedan sat iza ponoći, u Muzeju automobila, u prostoru bivše zagrebačke tvornice Pluto, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 48, bit će izloženi Volkswagen Buba, Trabant i Citroen Visa s električnim motorima, a iz fundusa Muzeja informatike Peek & Poke izlažu “Sinclair C5”, električni automobil jednosjed iz 1985. “C5 izumio je ekscentrik i futurolog Sir Clive Sinclair, otac kompjutera ZX Spectrum. Bio je to automobil za jednu osobu koji je koristio snagu vlastitih nogu u kombinaciji sa elektromotorom. Proizvedeno je 30.000 primjeraka i do 2011. bio je najprodavaniji električni automobil na svijetu”, kazao je Valjak.

Iz električne prošlosti u sadašnjost, posjetitelje će uvesti ‘Rimac automobili’ koji izlažu najbrži električni automobil na svijetu Concept_One proizveden 2011. u Hrvatskoj te Bicikl Greyp – najnapredniji elektro bicikl na svijetu proizveden 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će izložen još jedan hrvatski električni bicikl “Mental Manno” kostruktora Zlatka Vidića koji je projektiranje i dio radova na biciklu obavio u restauracijskoj radionici Muzeja automobila Ferdinand Budicki opremljenoj najnovijim alatima i strojevima.

“Električni postav” u Muzeju automobila Ferdinand Budicki zaokružit će električni automobili “Tesla model S” i “Nissan Leaf”, najprodavaniji električni automobil na svijetu.

Tvrtka “Didakta Horvat”, specijalizirana za učila iz područja fizike, kemije i biologije, a izradila je nekoliko “Tesla kabineta” za domaće i inozemne muzeje, predstavit će učilo s elektromagnetskim poljem i rotirajućim “jajetom” te stroj s indukcijskim nabojem i iskrom. CARNet će, pak, prezentirati nacionalni portal za učenje na daljinu “Nikola Tesla” i učionicu budućnosti s pametnom pločom i 10 tableta koji su međusobno umreženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji će moći vidjeti i najveći turistički katalog na svijetu “Neodoljiva Hrvatska” formata 140 x 170 centimetara, tiskan na 900 ‘kvadrata’ papira i 378 stranica, težine 70 kilograma, na kojem je radilo 50-ak suradnika. U njegovom se sadržaju nalazi i priča o Nikoli Tesli, a sve će predstaviti producentica projekta Sunčana Matić.

U Muzeju će se u Noći muzeja šivati i kišobrani s otisnutom fotografijom Nikole Tesle, na šivaćem stroju marke Pfaff, kojeg je još 1890. građanima Zagreba ponudio upravo Ferdinand Budicki.

Stalni postav Muzeja automobila također će biti na raspolaganju posjetiteljima – 100 povijesnih automobila, motora i bicikala među kojima je i kamion Praga iz 1916., najstariji kamion u Hrvatskoj i Ford T iz 1922., najstariji automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.