Na Biskupijskom pastoralnom vijeću Sisačke biskupije tema aktualni sinodalni hod

Foto: Sisačka biskupija

Sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća održana je u petak, 1. travnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. Tema ovog izvanrednog susreta bio je aktualni Sinodalni hod Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku pozdravljajući sve okupljene predstavnike svećenika, redovnica i redovnika i laika, biskup je podsjetio na temu sjednice kao i na to da je ovaj hod Crkve otvorio papa Franjo 17. listopada prošle godine. Biskup je poručio i kako je papina želja bila da se produbi svijest o tome da smo svi mi Crkva, zajednica učenika Isusa Krista te kako to nisu ni zgrade ni samo svećenici i biskupi. Rekao je i kako su do sada u biskupiji održana savjetovanja te su doneseni zaključci na razini župnih zajednica i dekanata, a koji će biti predstavljeni Vijeću i o kojima će se raspravljati kako bi se donijeli završni prijedlozi koji će se uputiti na HBK. Biskup je na kraju zaključio i kako je dobro da se biskupija sinodalizira, između ostalog kako bi produbljeni osjetljivošću za ovu opću sinodu mogli započeti biskupijsku.

Rasprava s puno prijedloga i zaključaka

Koordinator sinodalnog hoda dr. Ivan Petrović zahvalio je svima koji su se uključili u ovaj Sinodalni hod Crkve te je izvijestio kako su veoma opširne zaključke poslale sve župe, odnosno dekanati. Ustvrdio je i kako je papa Franjo kod ove sinode želio jedan zajednički hod svih vjernika, ne samo klera i redovništva. Zato je odlučio u svom vademecumu sinodu podijeliti na 10 tematskih jezgri, te je onda na temelju tih jezgri složen i upitnik koji je podijeljen vjernicima. Petrović je pojasnio kako su u upitniku za Sisačku biskupiju zastupljene sve tematske jezgre kako bi se probalo sa svih strana obuhvatiti što vjernici misle o Crkvi i na koji način žele u Crkvi biti aktivni.

Osvrnuvši se na hod u drugim biskupijama i u svijetu rekao je kako osobno misli da će papi Franji biti najviše stalo do mikro priča i osobnih primjera koji govore o tome kako su nekoga potaknuli neki svećenik, župna zajednica ili biskupija, da se aktivnije uključe u život Crkve. Takve zapise treba priložiti i u konačnim rezultatima iz Sisačke biskupije kao primjer refleksije vjernika koji razumije sinodu. Kao posebne prilogu istaknuo je sudjelovanje djece i mladih koji možda ne razumiju svako pitanje sinode, ali svoje viđenje Crkve daju kroz nove oči i na svoj način, likovnim i drugim radovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinator je i predstavio vijeću rezultate upitnika po pojedinim tematskim cjelinama, a na kraju je održana i dinamična rasprava s puno prijedloga i zaključaka.

Nakon Pastoralnog vijeća, a prije slanja rezultata na HBK, o tematskim cjelinama raspravljat će se i na Biskupijskom vijeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.