Na današnji dan 1926. s emitiranjem počeo Radio Zagreb – prva radijska postaja u Hrvatskoj-1926.

Na današnji dan 15. svibnja 1926. s emitiranjem je počela prva radijska postaja u Hrvatskoj – Radio Zagreb i to na svečan način – hrvatskom himnom „Lijepa naša domovino“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emitiranje je započelo svega šest godina nakon prve radijske postaje Pittsburgh (SAD).

Temelje radiodifuziji u Hrvata postavila je u ožujku 1924. skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je osnovala Radio klub Zagreb. Za predsjednika kluba je izabran astronom i fizičar dr. Oton Kučera.

Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba su uspjeli pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti radio postaju Zagreb. Spikeri i najavljivači bili su ravnatelj dr. Ive Stern i Božena Begović. Emtiriranje je počelo u 20.30 sati na srednjem valu od 350 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada je postaja kontinuirano emitirala program. Na području tadašnje Zagrebačke direkcije pošta i telegrafa bilo je registrirano tek pedesetak radioprijamnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.