Na Splitskom ljetu premijera “Cirkus primitif baleta”

Balet HNK Split sinoć je na splitskom Sustipanu, u sklopu 60. Splitskog ljeta, premijerno izveo baletnu predstavu redatelja i koreografa Staše Zurovca “Cirkus primitif balet”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je rađena na glazbu francuskog skladatelja Jean-Marc Zelwera.

Zurovac je “Cirkus primitif balet” kao svoje prvo cjelovečernje koreografsko ostvarenje, izveo prije 11 godina s Baletom zagrebačkog HNK-a.

Splitska baletna predstava postavljena je u originalu, na crnom podiju tako da su se plesači kao u ogledalu, istodobno odražavali u podiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minimalistička scenografija isticala je baletne plesače i njihovu izvedbu, što je publika u prepunom gledalištu nagradila dugotrajnim pljeskom.

“Cirkus primitif balet” suvremena je baletna predstava koja svoju osnovnu tematiku nosi u tri elementa sadržana u samom nazivu.

Redatelj i koreograf Staša Zurovac navodi kako je predstava nastala na temelju nevinog, dječjeg, gotovo chaplinovskog humora koji ne vrijeđa nikoga, a govori puno o svima nama. Namjera mu je bila označiti kraj jedne ere svoga stvaralaštva, i odati počast klasičnom baletu od kojega se tada opraštao, uz želju da zaroni u svijet suvremenog plesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvođači u večerašnjoj predstavi su šest plesačica i šest plesača Baleta splitskog HNK-a: Korana Bilan, Nikol Marčić, Bojana Lipovšćak, Matea Milas, Eva Karpilovska, Simona Caputo, Tina Hatlak, Razvan Cacoveanu, Remus Dimache, Romulus Dimache, Ašatbek Yusupuhanov, Mihai Mezei.

Sljedeća izvedba “Cirkus primitif baleta” je sutra, a u splitskom HNK-u ističu kako im je želja da i dalje ostane na njihovom repertoaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.