Nevenka Nekić: komunističke metode usmjerene su poput kulturocida na razbijanje tradicije hrvatskog naroda

fasade
Foto: Narod.hr

Hrvatska književnica Nevenka Nekić i članica Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta govorila je na tribini Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika o kulturocidu kao obliku uništavanja hrvatskog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako u sklopu Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta (HNES) pokušavaju identificirati koje su to strahote koje se događaju u Hrvatskoj, a za koje su krivi oni koji djeluju u javnim službama.

“Doživljavamo ga kao savjest hrvatskog društva, a u u odjelu u kojem sudjelujem s kolegom Đurom Vidmarovićem i s kolegicom Evom Kirchmayer-Bilić bavimo se područjem kulture, školstva, znanosti. U posljednjem mandatu udružene koalicije predsjedništvo HNES-a utvrdilo je postojanje činjenične utemeljenosti i društvene opravdanosti za podizanje etičke optužbe protiv Ministarstva kulture kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa”, pojasnila je te dodala kako komunističke metode djelovanja usporedive sa staljinizmom i titoizmom usmjerene su poput kulturocita na razbijenje tradicije hrvatskog naroda podržavanjem totalnog rasapa morala, tradicije i kulturnih vrijednota.

“Kulturocidni projekt stvoren je još prije 2000. godine na jednom sastanku u Čakovcu – stvoren je jedan projekt koji se provodio od 3. siječnja 2000. godine. Taj projekt je ostvaren apsolutno kroz različite oblike”, ocijenila je pritom se osvrnuvši na rad bivše ministrice kulture Zlatar Violić dodavši kako je s njom na čelu Ministarstvo kulture djelovalo kao glavni akter u donošenju odluka kojima se sistematski uništavala hrvatska baština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako se teško može dobiti potporu za djela o Domovinskom ratu, kao i da se Ministarstvo kulture ne želi baviti starijom književnošću, a o djelima progonjenih ili ubijenih književnika nakon Drugog svjetskog rata pogotovo.

Naglasila je kako je Ministarstvo kulture u dosluhu s vlastima pokušalo eutanazirati Društvo hrvatskih književnika, za razliku od Društva hrvatskih pisaca kojem se različitim dotacijama uvijek ide u korist.

To se također može vidjeti kroz ukidanje mnoštva manifestiacija koje je vodilo Društvo hrvatskih književnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U kulturocidne poteze svakako treba ubrojiti javne ustanove zadužene za čuvanje hrvatske i svjetske vrijedne baštine kao što su kazališta, muzeji, arhivi.”

“Ministarstvo kulture izvršilo je čistku nepartijskih i nepodobnih kadrova na čelnim mjestima u tim institucijama te postavilo nedostatno obrazovane i prononsirane mrzitelje hrvatskog identiteta, bilo kao intendante ili upravitelje”, pojasnila je Nekić dodavši: “Eklatantan je primjer izvjesnog Olivera Frljića na čelu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. On se osilio do te mjere da nije samo doveo u pitanje razinu i vrstu umjetničkih, tj. neumjetničkih uprizorenja, nego izravno i bezobzirno u stilu najgorih staljinističkih i titoističkih vremena i manira doveo kazalište u Rijeci do samoga dna, poraza, do blamaže”.

“Osnovni cilj je poniziti, lažno prikazati Hrvatsku, njenu povijest i umjetničku tradiciju, on glasno proziva kolegice i kolege koji se s njim ne slažu i prokazuje ih kao fašiste. Opsjednut mržnjom na sve što je hrvatsko, on ubacuje u klasične predstave ustaške uniforme, pozdrave i izmišljenja zlodjela”, ustvrdila je dodavši: “Vješa prljave krpe na pročelje kazališta na svečane dane, na državni blagdan je istaknuo homoseksulanu zastavu na kazalište umjesto državne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krši zakon o himni i grbu. Frljić i nadalje provodi protuustavno i petokolonaško djelovanje u HNK Rijeka i dovodi ga u najveću krizu pljujući na hrvatsku baštinu, pobuđujući najniže instinkte i trošeći novac iz državnog proračuna pod ravnanjem Ministarstva kulture”.

“Ne može se ovakve slučaje staviti pod nemar – to je niz zlobnih, zlokobnih suradnji spomenutog ministarstva i petokolonaških skupina kojima hrvatska država nije domovina. To je gaženje najvećih hrvatskih svetinja”, ocijenila je te dodala kako je Ministarstvo kulture u sprezi s vlašću koalicije izvršilo temeljitu čistku na Hrvatskoj radioteleviziji i usuglasilo se s postavljanjem čelnih ljudi iz partijske nomenklature koalicije.

“Tako se ni u jednoj postkomunističkoj državi na čelu HRT-a ne nalazi komunist i hrvatomrzac koju je tu službu obnašao i u propaloj Jugoslaviji”, zaključila je Nekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.