New York: umjetnička zbirka na prodaji za 85 milijuna dolara

Jedna od najznačajnijih privatnih zbirki umjetnina 20. stoljeća koju su prikupili vodeći svjetski kolekcionari mogla bi postići cijenu veću od 85 milijuna dolara na dražbi koju sljedećeg mjeseca održava kuća Sotheby’s.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražbu će otvoriti platno Marka Rothka iz 1951. “No. 21 (Crveno, smeđe, crno i narančasto),” koje bi po procjenama stručnjaka dražbovne kuće moglo postići cijenu veću od 50 milijuna dolara.

Djela Andyija Warhola, Pabla Picassa, Salvadora Dalija i drugih vrhunskih umjetnika iz zbirke Pierra i Sao Schlumberger također će biti ponuđena na prodaju u studenome.

Zamjenik direktora europske podružnice Sotheby’sa Oliver Barker kaže kako je zbirka rezultat “jedinstvene estetike koja je iznikla iz europskih korijena kolekcionara i njihova kasnijeg američkog iskustva”. Barker kaže kako je dvojac proizveo jednu od najvažnijih privatnih zbirki današnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pierre Schlumberger bio je francuski naftni magnat čiji je otac jedan od utemeljitelja tvrtke Schlumberger Limited, najveće svjetske nafne tvrtke u 1926. Par se vječao 1961. i Sao Schlumberger održavala je bliske veze s umjetnicima nabavljajući djela poput Warhola i Rothka.

Oni su bili pokrovitelji Pompidou centra u Parizu, Muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku a pomogli su financijski i obnovu Versaillesa.

Zbirku koja sadrži 90 umjetnina prodaju nasljednici preminulog para.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.