Nova knjiga Tomislava Jonjića o geopolitičkom velikanu Pilaru

Foto: AGM

Na 900 stranica monografije Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa i poznatih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografiju Tomislava Jonjića ‘Ivo Pilar – pisac, političar, ideolog (1898.-1918.)’, u kojoj se autor bavi Pilarovim kulturno-političkim djelovanjem u posljednjem razdoblju Habsburške Monarhije, objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.

Foto: AGM

Recenzent knjige Stjepan Matković prilikom predstavljanja u srpnju istaknuo je kako se ovo djelo bavi kritičkim proučavanjem jedne od svestranijih figura hrvatske političke scene u posljednjoj fazi Habsburške Monarhije te nadopunjuje stare ili u mnogim dijelovima donosi sasvim nove spoznaje o bitnim temama hrvatske povijesti uoči stvaranja prve jugoslavenske države.

Knjiga “Ivo Pilar – pisac, političar, ideolog (1898.-1918.)” (899 str.) podijeljena je na 14 poglavlja – Uvodni dio, Životopis, Jedan od ideologa hrvatske moderne, Razočaranje naprednjačkom politikom, Borba za afirmaciju hrvatstva, Za aneksiju BiH – protiv srpskoga imperijalizma, Dva svjetonazora i dvije koncepcije rješenja hrvatskoga pitanja, Stadlerova protuofenziva: Hrvatska katolička udruga, Sabor i oko Sabora, Prvi svjetski rat: protiv jugoslavenstva i Jugoslavije, Protujugoslavenske akcije tijekom 1917., Pilarova nastojanja u posljednjoj ratnoj godini i Prvoprosinačka katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Ivo Pilar?

Mladi naraštaji vjerojatno u školi nisu imali odveć prilike čuti za tog hrvatskog velikana koji je mahom djelovao na početku dvadesetog stoljeća, navodi AGM.

Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No sve je to bio samo uvod u njegovo kapitalno djelo Južnoslavensko pitanje, koje je izvorno objavio na njemačkom jeziku i namijenio austrijskoj publici.

Djelo je međutim imalo više odjeka na južnoslavenskom prostoru i izazvalo reakciju kod Srba i onih koji su zagovarali ujedinjenje u zajedničku tvorevinu…

Na kraju knjige objavljena je izabrana literatura i kazalo osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Jonjić rođen je 1965. u Imotskom. Radio je kao odvjetnik i sudski tumač. Objavio je više knjiga, među kojima i monografiju “Antun Gustav Matoš – Pod Starčevićevim barjakom”.

Knjiga “Ivo Pilar – pisac, političar, ideolog (1898.-1918.)” u sažetom je obliku njegova doktorska disertacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.