Nova razina progresivne ‘kulture’: Je li Zagrebačka filharmonija poslužila kao zavjesa za neukusan sadržaj Leta 3?

sadržaj
Foto: fah, Facebook, montaža narod.hr

Izlaganje djece i mladih pornografiji, kiču i općenito neukusnom sadržaju postala je, nažalost, svakodnevna pojava u hrvatskom društvu. Doček Nove godine u Zagrebu, uz Let 3 i Zagrebačku filharmoniju, pretvorio se u predmet sprdnje na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kroz nebrojene sadržaje društvenih mreža, pa i dijela medija, djeca i mladi, koji najčešće još nemaju razvijeno kritičko mišljenje, izloženi su krivim vrijednostima i scenama koje nisu primjerene ni njihovim godinama, a niti poželjnom odgojnom okruženju.

Kreiranje sadržaja na javnim mjestima odgovornost je jedinica lokalne samouprave. Tako gradovi i općine kroz javne natječaje između ostaloga odabiru i kulturni sadržaj unutar manifestacija ili obilježavanja određenih datuma.

U slučaju ovog članka, riječ je o dočeku Nove godine u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Polšak Palatinuš: Godina Gospodnja 2024.

 

Primjerenost sadržaja u javnim prostorima

Kako je još u studenome na konferenciji za medije najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, za novogodišnji doček za Zagrepčane su izabrani grupa Let 3 i Zagrebačka filharmonija. No, valja podsjetiti i na Tomaševićevu izjavu iz vremena dok je bio tek kandidat za gradonačelnika.

Naime, još početkom svibnja 2021. Tomašević je kazao da “kultura u Zagrebu mora biti autonomno polje djelovanja, progresivna, pristupačna i uključiva”. Čini se stoga da je novogodišnji doček 2024. kreiran prema Tomaševićevim viđenjima kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je poznato, na dočecima na trgovima nalazi se i pozamašan broj obitelji, odnosno roditelja s maloljetnom djecom. Dodatan je to razlog zbog kojeg bi se nesumnjivo trebalo voditi računa o plasiranju primjerenog sadržaja u javnim prostorima.

Nema sumnje da Let 3 uvijek nudi nesvakidašnje izvedbe, no čini se da je konkretni novogodišnji nastup iznenadio i same članove Zagrebačke filharmonije.

Tko je prekršio tajanstveni ugovor?

Naime, na društvenim mrežama, osim snimke na kojima se vide muška spolovila uz izvedbu pjesme „Ku**** u čelo“, pojavili su se i navodi o ugovoru između izvođača i organizatora događaja, Turističke zajednice grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim navodima, koji su pisani u ime Zagrebačke filharmonije, ističe se da su uvjeti nastupa bili „vrlo striktno definirani ugovorom sklopljenim s organizatorom navedenog događaja“.

Također, piše da su članovi orkestra trebali sudjelovati u programu „s preciznom listom muzičkih brojeva koja je sastavni dio navedenog ugovora, a koja apsolutno isključuje sve ‘osebujno ekspresivne’ pjesme benda Let 3“.

Neplanirana promjena redoslijeda glazbenih brojeva

U daljnjim navodima stoji da je uslijed pogreške organizatora došlo do neplanirane promjene redoslijeda glazbenih brojeva koja, kako stoji, iz nekog razloga nije iskomunicirana s članovima Zagrebačke filharmonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu se navodi da su tako članovi orkestra „na pozornici sjedili i tijekom dijela programa u čijoj izvedbi nisu sudjelovali, niti je ikada bilo planirano da sudjeluju, a koji je po razini i sadržaju jednostavno neprihvatljiv i nepoveziv s orkestrom“.

Navedeni tekst govori i o tome da bi neprimjereni sadržaj prošao „potpuno neopaženo“ odnosno bez štete po ugled Zagrebačke filharmonije da se članovi orkestra nisu uključili „u njeno javno raspirivanje“.

(Ne)opravdane sankcije – kome?

„Sukladno tome, i potpuno neovisno o tijeku postupka prema Turističkoj zajednici grada Zagreba, navedeni članovi orkestra Zagrebačke filharmonije koji su pogrešku organizatora iskoristili kako bi maksimalno ocrnili vlastitu ustanovu i svoje kolege, bit će zbog navedenih postupaka promptno i najoštrije sankcionirani“, stoji na kraju navoda dostupnih na jednoj društvenoj mreži.

Na temu autentičnosti navoda, kršenja ugovora i sankcija, ali i primjerenosti plasiranih sadržaja u novogodišnjoj noći, poslali smo upite Zagrebačkoj filharmoniji i Turističkoj zajednici grada Zagreba.

Njihove odgovore objavit ćemo po primitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.