Novalja nije samo plaža Zrće i partijaneri, nego grad bogate povijesti, kulture i starokršćanskih bazilika

Foto: Danijel Pedi

Grad Novalja na otoku Pagu najpoznatiji je po plaži Zrće na koju se ljeti slijevaju mladi partijaneri iz cijeloj svijeta, ali ona je daleko više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novalja je središte turizma na otoku Pagu. U okolici su predivne pješčane i šljunčane plaže i čisto more, ali ona ima i zanimljivu prošlost. Jeste li znali da u Novalji možete vidjeti rimski vodovod gdje se temperatura usred najveće ljetne žege zadržava na prohladnih petnaestak Celzijevih stupnjeva? Možete pogledati Stomoricu – veliku zbirku starokršćanskih starina, te Basilicu urbanu sa vjerno sačuvanim mozaicima. Tu je i Cissa (današnja Caska) ostaci velikog vojnog logora kojeg je izgradila Rimska vojska.

Kako piše Turistički portal Novalje, otok Pag bio je naseljen još u prethistorijsko doba, iz kojeg su pronađeni brojni aftefakti.

Prodor rimskih osvajača kroz 1. st. pr. Kr. nije zaobišao otok na kojem pokoravaju Liburne i trajno učvršćuju svoju vlast. Rimska kultura time je utisnula svoj trag za više stoljeća, a njeni refleksi obilježili su prvo tisućljeće. Naselje Cissa na prostoru Novalje postaje središte otoka, a ono je bilo locirano na prostoru Novalja – Caska – Košljun. Iz prvog stoljeća sačuvan je jedinstveni rimski akvedukt zvan Talijanova buža izduben u živom kamenu u dužini preko kilometra i povezivao je Novaljsko polje s lukom na prostoru Novalje. Brojni tragovi života sačuvani iz tog vremena svjedoče o intenzivnom životu prvih stoljeća po Kristu. Kroz 4. i 5. stoljeće u Novalji postoji jaka kršćanska zajednica, podižu se tri velebne bazilike što upućuje da je ranokršćanska Novalja bila i poznato hodočasničko središte antičkog svijeta. Takvo stanje zadržalo se do seobe naroda, kada Novalja kao i cijeli otok u rušilačkim napadima strepi za opstanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni arheološki nalazi ovog razdoblja sačuvani su na raznim lokalitetima. Treba istaknuti monumentalni relikvijar pohranjen pored “bazilike urbane”, zatim brojni ulomci crkvenog namještaja koji se danas čuvaju u arheološkoj zbirci “Stomorica”. Hrvati dolaze na otok Pag početkom 7. st., a kroz 8. i 9. st. formiraju svoju državu koja se vezuje uz Papu. U vrijeme narodnih vladara Cissa se razvija u značajno gradsko središte za čije posjede i utjecaj se bore okolne komune i plemićke obitelji. Kroz 11. i 12. st. dolazi do podjele otoka Paga između rapske i zadarske komune, i tada oni učvršćuju svoju vlast svatko na svom dijelu otoka. Novalja i zapadni dio otoka pripadaju rapskoj komuni i biskupiji što im je dao hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Hrvatsko-ugarski vladari i Mletačka Republika vodili su žestoku borbu za dalmatinske gradove i otoke od 12.–14. st. Na otoku se nastavljaju sukobi Raba i Zadra za prevlast…

Više o povijesti Novalje možete pročitati ovdje.

O antičkom vodovodu i starokršćanskim bazilikama može se saznati još na stranicama Gradskog muzeja Novalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivosti

Od zanimljivosti iz Novalje i okolice, Turistički portal grada Novalje ističe otkriće ostataka potonuloga trgovačkog broda s teretom amfora iz I. stoljeća prije Krista uz istočnu obalu otoka Paga, u Podvelebitskom kanalu, u uvali Vlaškoj Maloj 2004. Gospodin Dražen Peranić iz Stare Novalje, dožupan Ličko-senjske županije, na morskom dnu otkrio je skupinu od oko stotinu amfora i dvije olovne prečke antičkih sidara.

Ljubitelji misterija posjetit će svakako samo koji kilometar od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, megalitski otisak u kamenu poznat kao “Paški trokut”. Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala… Mnoge su teorije o njegovom nastanku.

Otok Pag privlači čak i ufologe, jer postoje tvrdnje stanovnika da su vidjeli nepoznate leteće objekte…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubiteljima nogometa poznato je i da u Novalji vikendicu ima Zlatko Dalić, trener hrvatske nogometne reprezentacije.

Plaže u okolici Novalje

Zrće – Plava zastava

Zrće je najljepša i najatraktivnija plaža u Novalji. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača. Na plaži se mogu koristiti razni sportsko rekreativni i zabavni sadržaji te ugostiteljska ponuda… Zrće posjeduje plavu zastavu, što znači čisto more, tuševi, wc-i, spasilačka služba …

Caska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi se istočno od Novalje, na mjestu nekadašnjeg rimskog grada koji je, prema legendi, stradao i potonuo u potresu u IV. stoljeću, a čiji se ostaci mogu naći u neposrednoj blizini plaže te na morskom dnu. Pristup moru je mahom pješčan, a ulaz u more šljunčan. Morsko se dno vrlo strmo spušta što plažu čini izrazito dubokom. Na plaži postoji ugostiteljska ponuda te nešto rekreativnih sadržaja.

Planjka – Plava zastava

Prekrasna pješčana plaža koja se nalazi sjeverozapadno od Novalje, uz istočnu obalu uvale Stare Novalje. Plaža je prekrivena finim pijeskom, topla je i plitka i uređena. Idealna plaža za roditelje s malom djecom. Raspolaže s ugostiteljskom ponudom te raznim sportsko rekreativnim sadržajima. Od ljeta 2004. plaža ima Plavu zastavu.

Straško – Plava zastava

Plaža Straško, s istoimenim autokampom, nalazi se južno od Novalje, u uvali otvorenoj prema pučini. Duga je oko 1,5 km, nešto je kamenitija od ostalih plaža, a takav je i ulaz u more, ali se nakon nekoliko metara dolazi na pjeskovito dno. Uz plažu se nalazi jedan od najvećih i prirodno najljepših kampova na Jadranu, s ugostiteljskom, zabavnom i sportsko rekreativnom ponudom. Plaža je vrlo popularna jer se nalazi u prekrasnoj borovoj šumi sa puno prirodnog hlada. Od ljeta 2004. godine plaža ima Plavu zastavu.

Sveti Duh

Pješčano – šljučana plaža u sklopu privatnog autokampa “Sveti Duh”.

Ručica

Neotkrivena pješčana plaža do koje se dolazi kroz slikoviti predio zvan Kanjon kod Metajne. Plijeni čistim prozirnim morem i prekrasnim mjesečevim pejsažom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.