Novi broj glasila “Stopama pobijenih”: partizanski zločini nad franjevcima

Povjesničar Vladimir Šumanović je u novome broju širokobriješkog glasila »Stopama pobijenih« analizirao službeno izvješće 26. dalmatinske divizije koje je 16. veljače 1945. upućeno 8. dalmatinskom korpusu. U tom dokumentu podrobno je opisana dvodnevna bitka za Široki Brijeg, a dokument je imao karakter klasičnoga vojnoga izvješća koje je postrojba, kao izravni akter bitke, uputila nadređenom vojnom tijelu radi davanja obavijesti o toj vojnoj operaciji. Sustavnom analizom Šumanović je shvatio da je riječ o krivotvorini te dokazao neautentičnost dokumenta koji je nastao znatno nakon svojega nominalnoga nadnevka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istome broju mogu se pročitati i sljedeći radovi:

Mr. sc. Ivan Kozlica u radu »Alkarski “vitezovi” odgovorni su za zločine na Širokom Brijegu 1945.« piše o partizanskim alkarskim vođama (vojvodama) koji su ubijali puk i njihove duhovne vođe. Kozlica između ostaloga navodi: »Alkar i barjaktar Ivan Guvo, zvani Pivo, bio je zapovjednik 11. dalmatinske brigade koja je počinila mnoge zločine u Hercegovini, a osobno je bio u “streljačkom stroju” čete koja je 7. veljače 1945. pobila dvanaestoricu franjevaca u samostanu Široki Brijeg.«

U rubrici “Pobijeni”, fra Mate Logara piše o fra Marku Barbariću koji je imao 80 godina kad su ga jugoslavenski komunisti ubili kao najstarijeg od pobijenih franjevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom broju glasila nalaze se i nagrađeni radovi za uzrast odraslih u sklopu VI. nagradnog natječaja na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, kao i svjedočanstvo Vesne Mandić pod nazivom »Blagoslov svetca nad grobom mučenika«.

Mr. sc. Hrvoje Mandić piše o fra Ferdi Vlašiću koji je bio neumoran u borbi za slobodu vjere i domovine, a fra Ante Marić piše o fra Rajku Radišiću, jednom od preživjelih profesora s popisa zadnjeg profesorskog zbora školske god. 1943./44. Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu.

Rubrika «Povijesne okolnosti« donosi zapis s. Leonarde Rupčić u kojem opisuje uspomene na posljednje godine Drugoga svjetskoga rata i poraća u ljubuškom kraju. Mnoge osobe koje poimence spominje i osobno je poznavala, dok je mnogim okolnostima i događajima osobno svjedočila. Članak je priredila s. Natalija Palac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Jurković je s Ksenijom Abramović, ravnateljicom katoličke televizije Laudato, razgovarao o ideji i realizaciji pokretanja prve katoličke televizije u Hrvata, te o filmu »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« koji je posvećen pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Ovo je 18. broj glasila »Stopama ubijenih«, u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Glavni mu je urednik fra Miljenko Stojić. Kao i do sada, glasilo donosi pregled događanja u Vicepostulaturi te mnoštvo podataka o pobijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.