Objavljena knjiga povjesničara dr. sc. Vukelić i dr. sc. Šumanovića ‘Četničke postrojbe u službi NDH’

vukelić šumanović
Foto: Fakultet hrvatskih studija, Školska knjiga; fotomontaža: Narod.hr

Knjigu uglednih hrvatskih povjesničara doc. dr. sc. Vlatke Vukelić i doc. dr. sc. Vladimira Šumanovića “Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske”, objavila je ovih dana Školska knjiga. U knjizi se opisuju osnovna obilježja političkoga poretka nakon što je određen broj četničkih postrojbi potpisao sporazume o priznanju vrhovništva NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Vukelić za Narod.hr: ‘Pupovac je idejni sljednik Memoranduma SANU’

> Povjesničar Šumanović: Tvrdnja da je komunizam u osnovi dobar čisti je ‘agitprop’

Knjiga “Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske” (256 str.) jedinstvena je i po tome što je prvo takvo djelo koje je dosad objavljeno o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga “Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske” opisuje osnovna obilježja političkog poretka koji je nastao nakon što je određen broj četničkih postrojbi potpisao sporazume o priznanju vrhovništva Nezavisne Države Hrvatske. Pritom su u njoj, osim opisa vojno-političkih događaja na osnovi dostupnih arhivskih dokumenata, skicirane i životne realnosti u vezi s funkcioniranjem međuljudskih odnosa na područjima obuhvaćenim tim sporazumima, navodi Školska knjiga.

> Vidovdanski ustanak u NDH – zašto se taji da je prvi veliki ustanak u NDH bio pod vodstvom četnika?

> Povjesničar Stjepan Lozo: ‘SPC izravno stoji iza besramne klevete Hrvata za genocid nad Srbima’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da su ti sporazumi potpisani vidljiva je ne samo u tekstovima sporazuma nego i u drugim onodobnim zapisima civilnih i vojnih tijela NDH te dokumentima njemačkih vojnih ustanova. Sporazumi kojima su te četničke postrojbe priznale vrhovništvo NDH imali su cijeli niz odredaba kojima su njihovi potpisnici detaljno definirali svoje odnose, napominje nakladnik.

Ova je knjiga jedinstvena po tome što je prvo takvo djelo koje je dosad objavljeno o ovoj temi, temeljeno na iscrpnoj arhivskoj građi te donosi mnogo toga dosad nepoznatoga o ovom višestruko burnom i kontroverznom razdoblju ne samo hrvatske povijesti nego i šireg prostora susjednih zemalja, ističe Školska knjiga.

Profesori na Fakultetu hrvatskih studija

Povjesničari doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i doc. dr. sc. Vladimir Šumanović profesori su na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doc. dr. sc. Vukelić rođena je u Sisku 1979. godine Nakon rođenja trećeg djeteta, 2017.  postaje docentica na Odsjeku za povijest svoje matične ustanove, kao i predstojnica istog Odsjeka. Od listopada iste godine je i koordinatorica doktorskog studija povijesti na Hrvatskim studijima.

Osim posvećenosti znanosti, aktivno se uključuje i u probleme sveučilišne zajednice te osniva sindikat Hrvatski sveučilišni sindikat.

Doc. dr. sc. Vladimir Šumanović rođen je 1988. u Zagrebu. Docent je na Odsjeku za povijest u sklopu kojega predaje obvezne i izborne kolegije na temu suvremene hrvatske i svjetske povijesti. Doktorirao je povijest 2019. godine na temi „Ključni vojno-politički događaji u istočnoj Bosni 1942.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.