Obnova kapele sv. Martina u Starom Brodu nominirana za najviše priznanje europske baštine “Europa Nostra”

Foto: h-r-z.hr

Prigodnom svečanošću u Starom Brodu, u blizini Lekenika, obilježen je u srijedu završetak konzervatorsko-rerstauratorskih radova na drvenoj kapeli sv. Martina, rijetkom primjerku tradicijskoga narodnog baroknog graditeljstva s očuvanim oslikanim interijerom, a taj će se projekt obnove kandidirati za najviše međunarodno priznanje za europsku baštinu “Europa Nostra”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapela od hrastovine prvi se put spominje 1699. godine i jedan je od rijetkih u cijelosti očuvanih drvenih sakralnih objekata iz 17. stoljeća.

Obnova kapele, kako je rekao voditelj radova, viši konzervator i voditelj odsjeka u Hrvatskome restauratorskom zavodu Anđelko Pedišić, protekla je u tri faze – prva je bila građevinska obnova, koja je počela 2007., zatim restauracija oslikane drvene oplate, koja je trajala desetak godina, te obnova oltara, koja je u međuvremenu izvedena u radionici u Ludbregu.

Posebnost kapelice je 88 oslikanih drvenih oplata koje je izradio nepoznati umjetnik iz neke putujuće radionice, rekao je Pedišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski restauratorski zavod radio je na obnovi kapele uz potporu Ministarstva kulture. Po riječima obnašateljice dužnosti ravnatelja tog zavoda Tajane Pleše, taj uspješni projekt obnove kapele u Starom Brodu kandidirat će za najviše međunarodno priznanje za europsku baštinu “Europa Nostra”.

“Kroz kapelu, koja je opstala u ratovima i poplavama, živi crkva. Ona je stoljećima mjesto okupljanja mještana koji slave sv. Martina, tu ispraćaju svoje pokojnike”, rekao je sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je na završetku građevinskih radova blagoslovio kapelu.

Istaknuo je kako je upravo na području Sisačke biskupije – u Posavini, Pokuplju, Turopolju i Moslavini najviše objekata koji su biseri narodne graditeljske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapela je bila izvan funkcije samo za građevinskih radova od 2007. do 2012. i primjer je cjelovitog promišljanja spomenika kao cjeline sa svim njegovim vrijednostima te dobre suradnje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i Hrvatskoga restauratorskog zavoda u osmišljavanju, financiranju i izvođenju zahtjevnih konzervatorsko-restauratorskih radova na odabranim kulturnim dobrima.

Na prigodnoj svečanosti najavljeno je kako će, po istom modelu, uskoro početi obnova drvene kapele u susjednom Letovaniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.