Obraćenje svetog Pavla apostola

Katolička Crkva danas slavi obraćenje svetog Pavla apostola. Sveti Pavao, rođen kao Savao (Tarz, 5. – Rim, 65.), kršćanski je svetac štovan u svim kršćanskim crkvama, apostol i misionar u Maloj Aziji, Grčkoj i Rimu, napisao je više poslanica Novoga Zavjeta, te se smatra prvim kršćanskim teologom. Umro je u Rimu mučenikom smrću.

Drama Pavlova obraćenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzorniji prikaz što se dogodilo apostolu Pavlu (prije obraćenja imenom Savlu) je kratki prikaz iz same Biblije. Pavao je bio progonitelj kršćana. Na putu u Damask gdje bi ponovno progonio i privodio kršćane, tj. sljedbenike Krista dogodilo se njegovo obraćenje.

Djela apostolska (Dj, 9,3-9) ovako opisuje taj događaj:

Kad se putujući približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba. Sruši se na zemlju i začu glas što mu govoraše: »Savle, Savle, zašto me progoniš?«
On upita: »Tko si, Gospodine?«
A on će: »Ja sam Isus kojega ti progoniš! 6Nego ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti.«
Njegovi suputnici ostadoše bez riječi: čuli su doduše glas, ali ne vidješe nikoga. Savao usta sa zemlje. Otvorenih očiju nije ništa vidio pa ga povedu za ruku i uvedu u Damask. Tri dana nije vidio, nije jeo ni pio.

Pavao – apostol naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, obraćenje i put do Boga. Nekadašnjeg Savla, pismoznanca, revnitelja židovskoga zakona, Krist je pred Damaskom oborio ne samo s konja, nego i s njegovih svjetonazora i stremljenja. Preobrazio ga je od promatrača do čijih su nogu razjareni Židovi odlagali odjeću kad su kamenovali Stjepana Prvomučenika, u zauzetog radnika Kraljevstva nebeskoga.

Krist je Savla toliko preobrazio u Pavla da su ga prozvali Apostolom naroda.

Hrvatske crkve posvećene ovom blagdanu

Današnji blagdan osobito svečano mnogim hrvatskim župama, crkvama i kapelama, posvećenim svetom Pavlu apostolu (Kukljica na Ugljanu, Pavlovčani kod Jastrebarskog, Zagreb-Retkovec, Pula, Barban, Split-Pujanke, Sarajevo-Nedžarići, Bač, Kanjiža, Cleveland i dr.), ali i u mnogim drugim crkvama, posebno onima koje su posvećene svetim apostolima Petru i Pavlu zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.