Odana počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta: ‘Za nas je svibanj značio dolazak marksističkoga totalitarnog sustava i početak progona i ubijanja’

Zagreb, 15.05.2021 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na obilježavanju 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta i polaganjem vijenca odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova. Na fotografiji Jure Bogdan. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

U povodu 76. obljetnice bleiburške i tragedije hrvatskoga Križnog puta u subotu je na zagrebačkom groblju Mirogoj održana komemoracija za žrtve kojima su počast polaganjem vijenaca odali predstavnici Sabora i Vlade, Počasnoga bleiburškog voda i Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pandemije izazvane koronavirusom nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju.

Koordinator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Program komemoracije na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu započeo je himnom Republike Hrvatske koju je izvela Klapa Stina. Uslijedilo je polaganje vijenaca. U ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske vijenac su položili kod Središnjeg križa predsjednik sabora Goran Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman i izaslanstvo, a u ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena Vice Vukojevićem, predsjednikom Voda. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamsku dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić, a katoličku molitvu za žrtve predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan prenosi IKA.

Mons. Bogdan je naglasio da hrvatski narod, među mnogim narodima koji komemoriraju ovu obljetnicu, oživljava povijesnu memoriju o značenju koje je za njega imao svibanj 1945.

„Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode. To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika. Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana…. Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 76. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće”, rekao je biskup Bogdan istaknuvši da žrtve Bleiburga i križnoga puta dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen svojoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima. Mi danas molimo za vječni mir svih žrtava”, naveo je mons. Bogdan.

U isto vrijeme održana je molitva kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu, uz polaganje vijenca, u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu. Molitvu je predvodio voditelj fra Pavo Dominković.

Na Udbini će se od 12.15 slaviti misa na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana kasnije, 22. svibnja, bit će misa na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi don Nikola Menalo, uz polaganje vijenaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.