Odgovor Sarajevu i demonstrantima dao je muftija Aziz Hasanović 2015.: ‘Ne zaboravimo nikada Bleiburg, Srebrenicu, Vukovar i Jazovku’

Hasanović
Foto: fah

Godine 2015. na komemoraciji 70. godina bleiburških poslijeratnih pokolja, poglavar Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović je rekao da žrtve nikada ne smiju smiju biti zaboravljene, te je izrijekom apostrofirao u istoj rečenici kao mjesta zločina Bleiburg, Vukovar, Srebrenicu i Jazovku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znaju li to uopće oni koji su demonstrirali u Sarajevu protiv mise za žrtve Bleiburga?

Povodom 70. obljetnice hrvatsko-bošnjačke bleiburške tragedije na Bleiburškom polju 16. svibnja 2015. okupilo se 6o.000 hodočasnika koji su pristigli odati počast stradalim žrtvama, te se za njih pomoliti. Na tom je mjestu i tih dana za vojnike koji su se predali, počeo rat poslije rata. Počeo je nemilosrdni pokolj partizana prema zarobljenim vojnicima NDH, Hrvatima i Bošnjacima (tada Hrvati muslimani). Na desetine tisuća vojnika NDH koji su položili oružje i predali se, bez suđenja i milosti je mučeno i ubijeno od partizana.

Ubijeni su tisuće žena, djece, starih i nemoćnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muftija Aziz Hasanović, rodom iz sela pored Srebrenice koja je preživjela višestruke pokolje i u II. svjetskom ratu, kao i u posljednjem ratu, jako dobro zna što su bili četnički i partizanski pokolji. Kao i završni zločin krvavog pira 1995. režiji JNA (tada već Vojska Jugoslavije ili vojska bosanskih Srba) na čelu s oficirom i krvolokom Ratkom Mladićem.

Sam Hasanović je početkom velikosrpske agresije u BiH 1992., kada je Bošnjacima bilo najteže, bio primljen kao dragi i dobrodošao gost u Hrvatsku, gdje se pred srpskim genocidom sklonilo stotine tisuća Bošnjaka.

Hasanović je tada rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Brojne su nesuglasice, prijetnje i konflikti i danas kao i onda, označavaju se cijele grupe ljudi po jednoj odrednici, bilo nacionalnoj, etničkoj, ideološkoj, ali sve češće i vjerskoj. Bojazan je sve veća da se stvaraju preduvjeti za ružna događanja silnih razmjera kojima je čovječanstvo svjedočilo. Nas i danas Bleiburg opominje. Opominje nas i Srebrenica i Jazovka i Vukovar. Opominju nas sva stratišta jer je svima jedno zajedničko. Rat je oduzimatelj nevinih ljudskih života.

Velika odgovornost je na svima nama i prisutnima i odsutnima, jer su nas njome zadužile naše žrtve da se nikome i nigdje ne dogodi ovakvo stradanje. Za nas žrtva mora biti žrtva i prema njoj se moramo odnositi s najvećim pijetetom. Prava veličina jednog naroda leži upravo u snazi da nikad ne zaboravi, a da se ne osveti. Da je jači i ne napada, već štiti“, rekao je muftija Aziz Hasanović.

„Neka Uzvišeni Bog da snage i mudrosti onima koji odlučuju u iznalaženju miroljubivih rješenja a nama da udijeli snage kako ne bismo na zločin odgovarali zločinom“, poručio je Hasanović završivši govor molitvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Aziz ef. Hasanović je završio Gazi Husrev-begovu medresu 1984. godine, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu je diplomirao 1988. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 2007. godine, a doktorsku disertaciju na temu Marketing u funkciji vjerskog menadžmenta je odbranio 2009. godine na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Svoj radni vijek Aziz ef. Hasanović počeo je imamskim poslom u srebreničkom džematu Osatica. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu odlazi u Hrvatsku gdje 1992. godine biva imenovan za glavnog zagrebačkog imama. Na toj poziciji ostaje do 1998. godine kada biva imenovan za pomoćnika predsjednika Mešihata za vjerska, prosvjetna, vjeronaučna i kulturna pitanja. Godine 2005. imenovan je za direktora Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj. Na toj poziciji ostaje do 2012. kada je imenovan za muftiju Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i tu funkciju obnaša i danas.

Oženjen je suprugom Hajrijom, otac je četvero djece, Fatime, Sabahete, Merjem i Idriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.