(VIDEO) Odličnom izvedbom Brucknerove Devete simfonije svečano otvorena koncertna sezona riječkog HNK

Foto: hnk-zajc.hr

U subotu, 28. rujna, orkestar Opere riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc, pod ravnanjem dirigenta Yordana Kamdzhalova, svečano je otvorio novu koncertnu sezonu izvedbom Brucknerove Devete simfonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anton Bruckner (1824.-1896.), austrijski skladatelj iz doba romantizma, za života poznat kao vrstan orguljaš i pedagog, a nakon smrti i kao jedan od najznačajnijih skladatelja svojeg vremena, svoju je posljednju, IX. simfoniju u d-molu ostavio nedovršenom. Smrt ga je spriječila da je zgotovi te je njezin četvrti stavak, „Finale“ ostao tek skiciran. Simfonija nosi posvetu: “mojem dragom Bogu”. Ta posveta zrcali Brucknerovu duboku vjeru koja je posebno obilježila njegove posljednje trenutke života. Religiozni skladatelj molio je prije svakoga nastupa, a čak je i zaustavljao predavanja zbog molitve u trenutku zvonjave crkvenih zvona.

„Već sam posvetio dvama zemaljskim veličanstvima simfonije: kralju Ludvigu kao kraljevskom zaštitniku umjetnosti (VII. simfoniiju, op.a.), našem slavnom dragom caru kao najvišem zemaljskom veličanstvu kojega priznajem (VIII. simfoniju, op.a.). A sada posvećujem svoje posljednje djelo veličanstvu svih veličanstava, dragomu Bogu i nadam se da će mi dati dovoljno vremena da ga završim“ – rekao je navodno Bruckner svojemu liječniku Richardu Helleru.

U subotu smo u ambijentu riječke Opere imali priliku čuti Devetu simfoniju čiji su četvrti stavak, prema Brucknerovim bilješkama, dovršili Nicola Samale, Giuseppe Mazzuca, John Philips i Benjamin-Gunnar Chors u razdoblju od 1983. do 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan početak koncertne sezone

Orkestar je pokazao dobru uvježbanost te je publiku uspješno uveo u svu dramatiku ovog Brucknerovog remek-djela. Zasluga je to prvenstveno šefa-dirigenta Yordana Kamdzhalova. Yordan Kamdzhalov rođen je u Bugarskoj, a diplomirao na Visokoj školi za glazbu u Berlinu, nakon čega se nastavio usavršavati na međunarodnim akademijama kod priznatih mentora. Bio je umjetnički ravnatelj te glavni dirigent međunarodnog Berlinskog ansambla Innorelatio, glavni ravnatelj Schlosstheatera Rheinsberg, šef-dirigent Opernog kazališta, Heidelberškog filharmonijskog orkestra i Festivala u dvorcu Heidelberg, radio je s nizom međunardnih orkestara te je osnivač orkestra Genesis čiji su članovi glazbenici i solisti iz vodećih europskih orkestara… Šef-dirigent orkestra riječke Opere postaje u rujnu prošle te mu je ovo druga sezona u toj ulozi.

Nije česta pojava da operni orkestri izvode i simfonijske koncerte, što Rijeku izdvaja među ostalim većim hrvatskim gradovima. Svoju je sezonu, uz balete i opere, HNK tako obogatio simfonijskim koncertima koji privlače publiku ne samo zanimljivim programskim repertoarom, nego i ozbiljnošću izvedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga nas veseli još jedna nova koncertna sezona koja će, sudeći po odličnom početku, publici zasigurno ponuditi uistinu kvalitetan glazbeni izričaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.