Osamdeset programa na 65. dubrovačkim ljetnim igrama

Na 65. dubrovačkim ljetnim igrama od 10. srpnja do 25. kolovoza bit će izvedeno osamdesetak dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa u kojima će na dvadesetak mjesta sudjelovati više od dvije tisuće umjetnika iz svih krajeva svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre tradicionalno počinju podizanjem festivalske zastave Libertasa uz stihove “Himne slobodi” ispred crkve sv. Vlaha u srijedu u 21 sat, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u atriju palače Sponze na kojoj su program predstavili ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo-Bogdanović, intendant Krešimir Dolenčić i gradonačelnik Andro Vlahušić.

Ravnateljica je zahvalila Ministarstvu kulture, gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i svima ostalima koji su i ove godine poduprli te igre, pri čemu je izrazila nadu da će i publika “naviknuta na izvrsnost i kvalitetu” biti uz njih 47 dana, koliko traju.

Dan nakon otvorenja, u sklopu popratnog programa i u povodu 65. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju palače Sponze i u Multimedijalnom centru “Visia” bit će otvorena izložba “Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara”, ostvarena u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz potporu Državnog arhiva u Dubrovniku. Izložba ističe važnost mnogih fotografa, nezaobilaznih u hrvatskoj povijesti fotografije, te likovnih umjetnika i dizajnera koji su kreirali plakate, naslovnice ili cjelokupni vizualni identitet Dubrovačkih ljetnih igara i tako stvarali i oblikovali pojedinačnu i kolektivnu vizualnu memoriju u njihovu 65-godišnjem kontinuitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je popraćena dokumentarnim filmovima pod nazivom “Ljetne igre” iz arhiva HRT-a u izboru Hrvoja Juvančića, a pripremljeno je i nekoliko dokumentarno-igranih filmova koji će imati besplatne projekcije u ljetnom kinu “Slavica”.

U srpnju su na programu koncerti Dubrovačkoga simfonijskog orkestra s gostima solistima, Zagrebačkih solista u ljetnikovcu “Skočibuha” i Vojvođanskoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem Berislava Skenderovića na Boškovićevoj poljani te koncerti namijenjeni mlađoj i široj festivalskoj publici na atraktivnim mjestima.

Premijerni dramski program počinje 25. srpnja Shakespeareovim “Romeom i Giuliettom” u režiji Jagoša Markovića, koji je jednu od najljepših ljubavnih priča smjestio u renesansni ljetnikovac “Skočibuha” na Boninovu. Držićeva najpoznatija i najizvođenija komedija Dundo Maroje u režiji Krešimira Dolenčića premijeru će imati 9. kolovoza na Držićevoj poljani, a na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, u režiji Ante Vlahinića, izvest će se ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješan prošlogodišnji projekt “Pisci u Sponzi”, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će premijerne izvedbe ulomaka iz romana “Ocean more” u izboru i preradbi Mani Gotovac te u izvedbi varaždinskoga HNK na kupalištu Šuliću, uz gostovanje autora Alessandra Baricca koji će festivalskoj publici prirediti i svoju književnu večer. Publiku očekuju i djela Ive Brešana u režiji Vinka Brešana te večer autora Ivana Vidića. U sklopu projekta u Kneževu dvoru održat će se i večer Arsena Dedića uz glasovirsku pratnju Matije Dedića pod nazivom “Pisac opće prakse”.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora, koreografi i redatelji Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevoj poljani neobarokni balet “Opasne veze” po motivima istoimenoga romana Pierra Choderlosa de Laclosa na glazbu majstora baroka. Nakon praizvedbe u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Gradske prostore ove će godine ispuniti barokna glazba i njezine suvremene refleksije. Okosnicu glazbenog programa čine nastupi triju uglednih europskih ansambala koji predstavljaju tri najvažnija nacionalna barokna stila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski barok predstavit će ansambl Concerto de’ Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise sa Scarlattijevom serenadom “Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore”. Njemački barok predstavit će jedan od najslavnijih svjetskih orkestara – Bachov orkestar leipziškog Gewandhausa, koji će izvesti svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, a francuski barok predstavit će Le Concert Spirituel, glasoviti sastav pod vodstvom uglednoga Hervéa Niqueta, izvodeći francusku sakralnu glazbu iz doba Luja XIV.

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre zatvorit će Zagrebačka filharmonija koncertom ispred crkve sv. Vlaha pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i uz nastup baritona Željka Lučića i sopranistice Lane Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.