Otkriveni detalji sprovoda princa Philipa

epa09124958 A giant picture of Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh is on display in Piccadilly Circus following his passing, in London, Britain, 09 April 2021. Prince Philip has died on 09 April 2021 aged 99, Buckingham Palace announced. EPA/NEIL HALL

Preminuli princ Philip, u skladu s njegovim željama, neće imati državnički pogreb i tijelo mu neće biti izloženo radi odavanja počasti, priopćio je College of Arms, tijelo koje kraljevskoj obitelji pomaže u organizaciji važnih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju, tijelo princa Philipa počivat će u dvorcu Windsor

“Javnost, neće moći nazočiti pogrebu zbog pandemije i kraljica razmatra održavanje skromnije pogrebne ceremonije”, prenosi BBC.

Zastave će na vladinim zgradama biti spuštene na pola koplja od danas do osam sati po britanskom vremenu na dan pogreba. Detalje pogreba će objaviti Buckinghamska palača, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pojačanu kraljevsku stražu, ispred Buckinghamske palače u Londonu, na ogradi u drvenom okviru, bit će postavljena obavijest kraljevske obitelji o njegovoj smrti.

U Chapel Royal u palaču St. James u Londonu bit će u sljedećih nekoliko dana premješten Philipov lijes. Zbog pandemije, sljedećih nekoliko dana neće se održavati ranojutarnje probe povorke na ulicama Londona i u Windsoru.

Vojna povorka će se kretati od palače St James, niz Marlborough Road te do The Malla, dok će se sprovod će se održati u Windsoru. Kraljevska obitelj hodat će iza pripadnika vojske koji će predvoditi povorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po novijim informacijama iz britanskih medija, kraljica će ići ravno u Windsor. Navodno će sprovod predvoditi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, s dekanom Windsora i drugim predstavnicima. Princ Philipe će, po pisanju medija, biti pokopan u vrtovima Frogmore na području dvorca Windsor.

College of Arms, koji pomaže u organizaciji državnih događaja, priopćio je da su planovi za pogreb vojvode “u skladu s običajem i željama Njegove Kraljevske Visosti”. Pomoćnik preminulog vojvode je jednom kazao da princ Philip “na sebe ne gleda kao na dovoljnu važnu osobu”. Svečani kraljevski pogreb znači da će se njegova smrt obilježiti na isti način kao i smrt Kraljice Majke, dok je Diana, princeza od Walesa, također imala svojevrsni svečani kraljevski pogreb iako tada više nije nosila titulu Njezina Kraljevskog Visočanstva.

Podsjetimo, Vojvoda od Edinburgha neko vrijeme bio je u bolnici u Londonu, gdje je sredinom veljače bio hospitaliziran iz mjere predostrožnosti jer se nije osjećao dobro. Pretrage su pokazale kako je princ Philip imao infekciju i problema sa srcem, ali Buckinghamska palača nije tada otkrivala o čemu je riječ. Liječnici su tada rekli kako u slučaju 99-godišnjeg vojvode nije riječ o zarazi koronavirusom. Prije nekoliko tjedana pušten je na kućnu njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.