Otvoreno 37. Zagrebačko histrionsko ljeto: Publika oduševljena

Foto: Historion, Fotomontaža: Narod.hr

U subotu 9. srpnja u 21 h otvorilo se 37. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini, premijerom predstave Svoga tela gospodar – Smešna pripovest u dva dela, Slavka Kolara, u režiji Damira Lončara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi su glumili: Damir Lončar, Davor Svedružić, Vanja Ćirić, Filip Detelić, Lara Nekić, Zlatko Ožbolt, Barbara Rocco, Dajana Čuljak, Dea Presečki, Ognjen Milovanović i Borna Galinović.

Foto: Historion

Priča koja teško uspijeva oteti se tragičnom kraju

Evo što o predstavi kaže redatelj Damir Lončar:

Autor Slavko Kolar (1891. – 1963.), iako je u hrvatskoj literaturi prvenstveno poznat kao prozaik, napisao je jednu od najboljih drama na hrvatskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Historion
Foto: Historion

Tekst Svoga tela gospodar je svjetlo dana ugledao kao pripovijetka, da bi skoro četvrt stoljeća poslije Kolar napisao dramu pod istim naslovom, a nedugo kasnije i scenarij za legendarni film Fedora Hanžekovića. Koristeći motiv iz stvarnog života kojemu je uistinu svjedočio, Kolar plete priču o nesretnom, dogovorenom braku između pristalog selskog momka Ive i šepave, ali bogate Rože. Taj ugovoreni brak, brak bez ljubavi ili barem uzvraćene ljubavi, ishodište je tragike koju ova drama nosi. Junica Pisava, koju Roža donosi u miraz, uzrok je sladostrasnih pogleda njenog svekra kojemu ta krava postaje životna opsesija i rješenje svih egzistencijalnih problema uzrokovanih teškom neimaštinom. Istovremeno, Pisava postaje i casus belli svih nesporazuma i sukoba novih mladenaca i njihovih roditelja.

Foto: Historion

Priča koja teško uspijeva oteti se tragičnom kraju. No, je li to doista neizbježno?

Foto: Historion

Naravno, Kolar je iskusan pisac. Stoga, kao protutežu ozbiljnosti svog zapleta, nudi i široku lepezu lica koja na svoj neodoljiv, simpatičan način slikaju smiješnu stranu ovog komada. Koristeći vrlo podatan govor turopoljske kajkavštine, Kolarov dramski tekst postaje neizmjerno životan u spoju komičnog i tragičnog, kao uostalom i život sam. Na kraju krajeva, sam pisac ga je podnaslovio kao SMEŠNU PRIPOVEST U DVA DELA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačko histrionsko ljeto već 37. godinu za redom obogaćuje kulturnu ponudu grada Zagreba u ljetnim mjesecima i događaj je to koji većina Zagrepčana s nestrpljenjem iščekuje.

Raspored predstava do rujna pogledajte na poveznici OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.