Papa Franjo: Crkva treba hrabru vjernost supružnika milosti njihova sakramenta!

epa04735036 Pope Francis greets the faithful as he arrives for his weekly general audience in St. Peter's Square in the Vatican, 06 May 2015. EPA/GIORGIO ONORATI

“Crkva treba hrabru vjernost supružnika milosti njihova sakramenta! Božji narod treba njihov svakodnevni hod vjere, u ljubavi i nadi, sa svim radostima i naporima koje taj hod sa sobom nosi u braku i obitelji”, rekao je papa Franjo u svojoj današnjoj katehezi na općoj audijenciji u kojoj je govorio o kršćanskoj ženidbi, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tumačeći Pavlovu analogiju muž-žena i Krist-Crkva, Papa je skrenuo pozornost na njezin duhovni smisao koji je, kako je rekao, veoma uzvišen i revolucionaran, i istodobno jednostavan, dokučiv svakom muškarcu i ženi koji se uzdaju u Božju milost.

“Muž – kaže Pavao – mora ljubiti suprugu ‘kao svoje tijelo’; ljubiti je ‘kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju’. Vi muževi koji ste prisutni ovdje shvaćate li to? Shvaćate li da trebate ljubiti svoju suprugu kao što Krist ljubi Crkvu?”, zapitao je Papa prisutne muževe. 2To nisu šale, već ozbiljne stvari! Plod toga radikalizma predanosti koja se traži od čovjek, iz ljubavi prema ženi i zbog njezina dostojanstva, po Kristovu primjeru, mora da je bio golem, u samoj kršćanskoj zajednici”, primijetio je Papa.

“Sakrament ženidbe je veliki čin vjere i ljubavi: svjedoči hrabrost vjerovanja u ljepotu Božjeg čina stvaranja i življenja te ljubavi koja tjera čovjeka uvijek ići dalje, nadići samog sebe pa i samu obitelj. Kršćanski poziv na bespridržajnu i bezgraničnu ljubav je ono što se, Kristovom milošću, nalazi u temelju također slobodnog pristanka koji čini ženidbu”, rekao je Papa te dodao: “Sama Crkva je potpuno uključena u povijest svake kršćanske ženidbe: izgrađuje se u njezinim uspjesima i trpi u njezinim neuspjesima. No, moramo se ozbiljno zapitati: prihvaćamo li, mi sami, do kraja, kao vjernici i pastiri također tu neraskidivu povezanost povijesti Krista i Crkve s poviješću ženidbe i ljudske obitelji? Jesmo li spremni preuzeti na sebe tu odgovornost, to jest da svaka ženidba ide putom one ljubavi kojom Krist ljubi Crkvu? Veliko je to!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sakrament ženidbe ima i misijsku dimenziju, koja znači imati u srcu raspoloživost biti posrednikom i prenositeljem Božjeg blagoslova i Gospodinove milosti za sve. Naime, kršćanski supružnici sudjeluju u misiji Crkve kao ženidbeni drugovi. A za to je potrebna hrabrost”, primijetio je Papa.

“Život Crkve se svaki put obogaćuje ljepotom ženidbenog saveza, jednako kao što svaki put osiromašuje kada je ovaj nagrđen. Da bi svima ponudila darove vjere, ljubavi i nade, Crkva treba također hrabru vjernost supružnika milosti njihova sakramenta! Božji narod treba njihov svakodnevni hod vjere, u ljubavi i nadi, sa svim radostima i naporima koje taj hod sa sobom nosi u braku i obitelji”, rekao je Papa zaključivši: “Muškarci i žene, koji su dovoljno hrabri da nose to blago u ‘glinenim posudama’ našeg čovještva, su nasušno blago za Crkvu, pa i za sav svijet! Bog ih blagoslovio nebrojeno puta zbog toga!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.