Papa Franjo: Krist je istinski Pastir koji ostvaruje najuzvišeniji model ljubavi prema svojemu stadu

„Darujući nam Isusa, kao pastira koji za nas polaže svoj život, Otac nam je darovao sve ono najveće i najdragocjenije što nam je mogao dati“, središnja je misao pape Franje prije podnevne molitve Kraljice neba 26. travnja s prozora Apostolske palače, prenosi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je napomenuo da Nedjelja Dobroga Pastira, svake godine poziva na ponovno otkrivanje – i s novim čuđenjem – definicije koju je Isus dao o sebi, ponovno je iščitavajući u svijetlu svoje muke, smrti i uskrsnuća: „Dobri Pastir daje život za svoje ovce (Iv 10,11). Ove riječi su u potpunosti ostvarene u času kada je Krist, u dragovoljnoj poslušnosti Očevoj volji, na križu položio svoj život. Sada je potpuno jasno što znači da je on Dobri Pastir: dao je svoj život kao žrtvu (naknadnicu) za nas. Za tebe, za tebe, za tebe i za mene – za sve. To je Dobri Pastir“, rekao je papa Franjo.

„Krist je istinski Pastir, koji ostvaruje najuzvišeniji model ljubavi prema svojemu stadu: on svoj život slobodno daje; nitko mu ga ne oduzima, nego ga on za ovce polaže“, rekao je Papa dodavši: „U jasnoj suprotnosti s lažnim pastirima, Isus se predstavlja kao istiniti i jedini pastir naroda. Zao pastir misli na sebe i od ovaca uzima; Dobri Pastir misli na ovce i za njih daje samoga sebe. Za razliku od najamnika, Krist Pastir je obzirni vođa koji sudjeluje u životu svoga stada i ne traži drugog interesa, nema drugih ambicija do li onih da vodi, pase i štiti svoje ovce i sve to po najvišoj cijeni – cijeni vlastitog života“, istaknuo je Papa.

„U liku Isusa, Dobrog Pastira, uočavamo Božju providnost, njegovu očinsku zabrinutost za svakog od nas. Ne pušta nas same“, istaknuo je Papa rekavši: „Posljedica ove kontemplacije Pravog i Dobrog Pastira, jest dirljivi usklik u Drugom čitanju današnje liturgije: Koliku li nam je ljubav darovao Otac (1 Iv 3,1). Zaista, to je iznenađujuća i tajanstvena ljubav, jer darujući nam Isusa kao pastira koji za nas daje vlastiti život, Otac nam je darovao sve ono najveće i najdragocjenije što nam je mogao dati! To je najuzvišenija i najčišća ljubav, jer nije potaknuta nekom potrebom, nije uvjetovana nikakvim računom, nit’ ikakvom željom da joj se uzvrati. Pred takvom Božjom ljubavlju, stječemo iskustvo beskrajne radosti i otvaramo se priznanju onoga što besplatno primismo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„No, promatrati i zahvaljivati nije dovoljno – Dobroga Pastira treba i nasljedovati. Posebno oni koji u Crkvi imaju poslanje upravljanja i vodstva – svećenici, biskupi, pape; pozvani su usvojiti – ne mentalitet menadžera – nego mentalitet sluge – u nasljedovanju Isusa koji nas je – oplijenivši sama sebe – spasio svojim milosrđem. Na ovaj način života Dobrog Pastira, pozvani su i novi svećenici Rimske biskupije koje sam imao radost jutros zarediti u Bazilici svetoga Petra“, pripomenuo je papa Franjo.
„Neka Presveta Marija meni, biskupima i svećenicima cijeloga svijeta, izmoli milost služenja svetom Božjem narodu, radosnim naviještanjem evanđelja, slavljenjem sakramenata srcem te strpljivim i krotkim pastoralnim vodstvom“, rekao je Papa.

Nakon molitve Kraljice neba, papa Franjo izrazio je svoju blizinu narodima pogođenima jakim potresom u Nepalu i u pograničnim zemljama: „Molim za nastradale, za ranjene i za sve one koji trpe zbog ove nesreće. Neka naiđu na potporu bratske solidarnosti. Molimo Gospu da bude uz njih“, rekao je Sveti Otac, izmolivši Zdravomariju.

„Danas je u Kanadi blaženom proglašena Maria Elise Turgeon, utemeljiteljica Sestara naše Gospe od presvetog Ružarija svetoga Germana: primjerna redovnica, posvećena molitvi, poučavanju u malim centrima svoje biskupije kao i djelima milosrđa. Zahvalimo Gospodinu za ovu ženu, primjer Bogu posvećena života i velikodušne zauzetosti u službi bližnjemu“, potaknuo je Papa.
Kao i obično, Sveti Otac je na kraju pozdravio različite skupine hodočasnika iz Rima, Italije i inozemstva te se svima preporučio u molitve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.