Papa Franjo: Pobačaj je zločin. To je ubijanje jedne osobe kako bi se spasila druga. To je ono što mafija čini

epa05163068 Pope Francis talks during his visit to the San Cristobal de las Casas Cathedral in Chiapas state, Mexico, 15 February 2016. Pope Francis sent a messeage of support to the faithful, especially the ill, during his visit to the Cathedral. The pontiff is in Mexico from 12 to 17 February as part of his tour, which will see him visiting six cities in four states. EPA/ULISES RUIZ BASURTO

Papa Franjo je na pitanje o načinima borbe protiv epidemije zike u zrakoplovu na povratku iz Meksika u zrakoplovu rekao novinarima da je pobačaj zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kategorički odbacio da bi pobačaj mogao biti dopušten za trudnice zaražene zikom koje strahuju da bi mogle roditi dijete s mikrocefalijom, javlja Reuters.

“Pobačaj nije manje zlo. To je zločin. To je ubijanje jedne osobe kako bi se spasila druga. To je ono što mafija čini”, rekao je Franjo govoreći strastveno protiv takve prakse. “To je zločin. To je apsolutno zlo”.

Izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička crkva s 1,2 milijarde vjernika u svijetu uči kako je pobačaj zločin jer život počinje u trenutnu začeća. Crkva uči kako je kontracepcija pogrješna jer ništa ne bi smjelo zaustavljati prijenošenje života.

Franjo je rekao da za razliku od pobačaj “izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo” te dodao da bi u “određenim slučajevima” kao što je presedan koji je postavio Pavao VI. zbog redovnica u Africi uporaba kontracepcije mogla biti “manje zlo”.

Razlikujući pobačaj i kontracepciju, on je podsjetio da je Pavao VI, papa od 1963. do 1978., dozvolio časnim sestrama u Kongu da koriste kontracepciju jer su riskirale da ih siluju vojnici. Ti izvanredni slučajevi ne dovode u pitanje doktrinu Vatikana, koji se uvijek borio potiv pobačaja i kontacepcije, ali ih nikada nije izjednačavao po težini grijeha. Na tu presudu se podsjeća u enciklici Pavla VI. objavljenoj 1968., navodi France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Također pozivam liječnike da poduzmu sve za pronalaženje cjepiva”, dodao je u vezi Zike.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raidad al Hussein je u priopćenju istaknuo da u “zemljama koje zabranjuju i strogo ograničavajau pristup metodama obiteljskog planiranja, poput kontracepcije i pobačaja, preporuke ženama da ne zatrudne nisu od koristi. Savjetom ženama da odgode trudnoću zanemaruje se činjenica da mnoge od njih nisu u mogućnosti odlučivati kada će zatrudniti u ozračju gdje je često seksualno nasilje”, ocijenio je on u priopćenju.

UN je tražio početkom veljače od zemalja zahvaćenih virusom Zika, koji izaziva deformacije fetusa, da dozvoli ženama pristup kontracepciji i pobačaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al Hussein je pozvao vlade da ženama, muškarcima i mladima osiguraju pristup kvalitetnim službama i informacijama o zdravlju i reprodukciji, bez diskriminacije.

To je sporna preporuka za latinoameričke vlade, duboko podijeljene između privrženosti katoličkoj doktrini i želji da spriječe širenje zaraze.

Predstavnik Vatikana u Ujedinjenim narodima, nadbiskup Bernardito Auza je u utorak u sjedištu UN-a podsjetio da je seksualna apstinencija najbolji način izbjegavanja zaraze.

Auza je u priopćenju naveo da je “Sveta Stolica duboko zabrinuta pozivom nekih vladinih dužnosnika i UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava na liberalizaciju zakona o pobačaju i pristup kontracepciji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.