Papa: Grabežljivi ekonomski sustav jedan je od glavnih uzroka siromaštva

Foto: fah

Papa Franjo primio je danas u audijenciju članove Saveza kršćanskih tijela međunarodne službe volontera (FOCSIV) povodom Međunarodnog dana volontera. U svom obraćanju Papa je među glavne uzroke siromaštva ubrojio ekonomski sustav koji vrši grabež nad prirodom, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, rekao je Papa u svom obraćanju, postoji silna potreba svjedočiti vrijednost besplatnosti: siromašni ne smiju postati prigoda za stjecanje zarade! Siromaštva danas mijenjaju lice – postoje novi oblici siromaštva! – a i među samim siromašnima javljaju se različita očekivanja: žele biti protagonisti, organiziraju se, a nadasve provode u djelo onu solidarnost koja postoji među onima koji pate, među posljednjima. Vi ste pozvani uočiti te znakove vremena i postati sredstvo u službi protagonizma siromašnih. Biti solidarni sa siromašnima znači misliti i djelovati u duhu zajedništva, prioriteta života svih nad prisvajanjem imovine od strane nekih. To također znači boriti se protiv strukturalnih uzroka siromaštva: nejednakosti, nezaposlenosti i beskućništva, uskraćivanje socijalnih i radničkih prava, poručio je Papa.

Među glavnim uzrocima siromaštva, primijetio je Papa, je ekonomski sustav koji vrši grabež nad prirodom – tu u prvom redu mislim na krčenje šuma, ali i ekološke katastrofe i gubitak biološke raznolikosti. Moramo ponoviti da stvoreni svijet nije vlasništvo kojim možemo raspolagati kako nam se prohtije, a još manje je vlasništvo tek nekolicine. Stvoreni svijet je divni dar koji nam je Bog dao da se za nj brinemo i koristimo ga na dobrobit sviju, s poštivanjem. Ohrabrujem vas da nastavite u vašem zauzimanju da stvoreni svijet ostane zajednička baština, koju će se budućim naraštajima predati u svoj njegovoj ljepoti, poručio je Papa katoličkim volonterima.

Mnoge zemlje u kojima radite poznaju sablazan rata. Svojim radom za razvoj naroda, surađujete također u izgradnji mira, težeći ustrajno razoružavanju umova, približavanju ljudi, izgrađivanju mostove između kultura i religija. Vjera će vam pomoći da to činite i tamo gdje je to najteže, tamo gdje spirala nasilja, čini se, ne ostavlja prostora za razumnost. Znak mira i nade je vaš rad u izbjegličkim logorima, gdje susrećete očajne ljude, lica na kojima se vide znaci zlostavljanja, djeca koja su gladna hrane, slobode i budućnosti. Koliko ljudi u svijetu bježi od strahota rata! Koliki su progonjeni zbog svoje vjere, prisiljeni napustiti svoje domove, svoje bogomolje, svoje zemlje, svoje osjećaje! Koliko slomljenih života! Koliko patnje i koliko uništenja! Kada se suoči sa svim tim, Kristov učenik ne uzmiče, ne okreće lice na drugu stranu, već se nastoji , s evanđeoskom blizinom i prihvaćanjem, odazvati na taj bolni vapaj čovječanstva, poručio je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.