Papa biskupima: Nemojmo iznevjeriti mlade

Odgoj nije samo prenošenje znanja. Prenošenje vjere bit će površno i ideološko ako se samo poučava vjerski sadržaj, upozorio je papa Franjo u govoru uručenom članovima Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku, koje je 28. veljače primio u Vatikanu. Prenošenje vjere neće biti korjenito ako ga ne prate ponašanja i vrijednosti – potrebno je stvoriti naviku ponašanja, poticati prihvaćanje vrijednosti koje ju pripremaju i učvršćuju, rekao je Papa, prenosi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se prenošenje vjere temelji na tri odrednice: utopija, pamćenje i razbor. Vrlo je važno za djecu, a poglavito za mlade, dobro usmjeravati utopiju. U Latinskoj Americi neuravnoteženo upravljanje utopijom, kao što je slučaj Argentine, potaknulo je mlade Katoličke akcije da se sedamdesetih godina pridruže gerili. Mudro, pak, upravljanje utopijom neke mlade osobe “istinsko je bogatstvo” – ako je mlada osoba bez utopije, onda je prijevremeni starac, upozorio je Papa, a objavila je IKA.

Utopija se odnosi na budućnost, sjećanje na prošlost, a razbor na sadašnjost. Mlada osoba treba poznavati povijest i u toj povijesti ukorijeniti svoju utopiju: svoju utopiju razabrati u sadašnjosti, iščitavati znak vremena. Utopija raste ako je čvrsto ukorijenjena u poznavanje povijesti. Razlučivanje u sadašnjosti – za što su mladima potrebni učitelji – po sebi je usmjereno na budućnost, objasnio je papa Franjo.

Susret među naraštajima ključ je za sučeljavanje “s odgojnom hitnošću”, susret između starih i mladih. Taj susret omogućuje upoznavanje prošlosti i čitanje sadašnjosti. Vjera mlade osobe dozrijeva ako je u osobi prisutno sjećanje na prošlost, razbor sadašnjosti i utopija budućnosti. Ali pravi problem u današnjem društvu jest kultura odbacivanja: danas je, za gospodarstvo koje se učvrstilo u svijetu, u središtu bog novac a ne ljudska osoba. I sve se odbacuje što nije u skladu s tim viđenjem. Odbacuju se djeca koja trpe, jer su smetnja i nije dobro da ugledaju svjetlo dana, odbacuju se stari, a u nekim zemljama Latinske Amerike postoji prikrivena eutanazija: stari su katkada smatrani otpadnim materijalom, ustvrdio je Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas brojni mladi smetaju ovom svjetskom sustavu jer im valja priskrbiti posao, postoji dakle veliki postotak besposlenih mladih osoba. Držimo naraštaj mladih koji nemaju iskustva o dostojanstvu. Tako je današnja mladež sastavnica otpadnoga materijala. A mlada osoba bez posla “umrtvljuje utopiju”. Droga, koja uništava ovaj naraštaj mladih, i ne samo poroci i širenje ovisnosti, kao što je igra na sreću, neke su od zapreka na putu novih naraštaja.

Danas se utopija nekog poletnoga mladića postupno pretvara u očaj. Potrebno je očajnim mladima dati vjeru i nadu, poručio je Papa. Crkva želi mladima ponoviti da se isplati slijediti Isusov primjer predanja, služenja, besplatne ljubavi i borbe za pravednost i istinu. Tko u dubinu poznaje Isusa ne zadržava se u fotelji, nego pridružuje njegovu načinu života i biva navjestitelj Radosne vijesti. Neka mladi slijede Krista, a ne nekoga iz sapunica, nego živu osobu. Svoju nadu mladi polažu u nas, nemojmo ih iznevjeriti, poručio je papa Franjo i poželio da kršćanske zajednice Latinske Amerike i Kariba budu uz mlade, da budu učiteljice i majke svima, i svakoj mladoj osobi, objavila je IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.