Počela Obiteljska škola “Cjeloviti odgoj u rastrganom vremenu”

Foto: dubrovacka-biskupija.hr

Deveta Obiteljska škola Dubrovačke biskupije otvorena je u petak, 18. studenog u hotelu Neptun u Dubrovniku. Tema trodnevnog duhovnog susreta obitelji je „Cjeloviti odgoj u rastrganom vremenu“, a naslov je uzet iz apostolske pobudnice pape Franje „Amoris Laetitia“. Voditelji su vrsni predavači teolog prof. dr. sc. fra Ante Vučković i katehistica prof. dr. sc. Jadranka Garmaz te ekipa suradnika koja vodi radionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školu je otvorio pročelnik Biskupijskog vijeća za život i obitelj don Ivo Zečević koji je pozdravio predavače i sudionike, te spomenuvši Dan sjećanja na žrtvu Vukovara potaknuo sve da se u večernjoj molitvi i toga sjete. Ljubav je veća kada se dijeli i umnožava, kazao je i poželi svim sudionicima takvo ozračje i na ovogodišnjoj školi.

Uvodničar u školu bio je vjeroučitelj Krešimir Marković koji je kazao kako su na školu uvijek pozivani kvalitetni predavači te najavio temu škole i predstavio predavače. Izrazio je nadu da će oni pomoći sudionicima postaviti prioritete u bračnom i obiteljskom životu, ali i odvesti ih na prave izvore rješenja u životnim poteškoćama i krizama s kojima se obitelji susreću.

Govoreći o obiteljskim odnosima profesor Vučković je kazao kako će na školi biti govora o odnosima oca i sina te majke i kćeri u obitelji na temelju odabranih novozavjetnih biblijskih tekstova koji imaju ulogu ne samo da poučavaju, nego da i iscjeljuju i posvećuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve večeri na temelju ulomka iz Evanđelja po Luki o događaju kada se Isus izgubio na povratku iz hrama, a roditelji su ga onda tri dana tražili i našli kako razgovara s učiteljima u hramu dr. Vučković je skrenuo pozornost na odnose unutar Svete Obitelji. Rekao je kako niti jedno dijete nije sasvim ono što roditelj želi, te da djeca često žele jedno, a roditelji drugo. Istaknuo je ogromno povjerenje koje su Isusovi roditelji imali u svoje dijete i u čemu su ga odgajali što je kasnije donijelo plodove u tome da je Isus postao uravnotežena odrasla osoba. „Važno je da dijete može rasti u povjerenju jer mu roditelji daju ozračje povjerenja“, istaknuo je predavač. Dodao je i da je tome svakako pridonosio način života u to vrijeme, kao i svijest roditelja da je njihovo dijete posebna osoba u povijesti. Također je spomenuo potrebu djeteta da ima svoj odnos s Bogom skriven od roditelja, a roditelji ga svojim primjerom života trebaju dovesti do tog odnosa.

Profesorica Garmaz je ustvrdila kako je nova papina enciklika „Amoris Laetitia“ pisana jednostavnim jezikom te tako njezino iščitavanje može biti od velike pomoći obiteljima. Posebice se zadržala na sedmom poglavlju enciklike naglasivši prednost vremena u odnosu na prostor u smislu da je važnije davati djetetu vrijednosti koje će u njemu potaknuti procese i koje će ono dalje nositi u životu i uzimati u obzir u svojim odlukama nego ga stalno kontrolirati. Roditelji se često osjećaju nesigurni u odgoju svoje djece i traže pomoć od drugih, kazala je te dodala da u im u cjelovitom odgoju djece i te kako može pomoći župna zajednica, a predaja vjere je prva zadaća roditelja u ovom rastrganom svijetu, naglasila je Garmaz.

Pedesetak obitelji koje s djecom sudjeluje na školi i dolaze iz različitih župa predstavili su se nakon zaziva Duha Svetoga. Djeca podijeljena na dobne skupine s voditeljicama su iste večeri imali i svoje radionice, a roditelji su u kongresnoj dvorani slušali predavanja. Uz obitelji smještene u hotelu na školi, kako je to već uobičajeno, sudjeluju i one obitelji koje nisu tu smještene nego iz doma dolaze na predavanja i radionice. I dubrovački svećenici također dolaze na školu kao i oni koji još nisu osnovali svoje obitelji, a zanimaju ih teme predavanja. A da dubrovačke obiteljske škole postaju poznate i izvan biskupije pokazuje sudjelovanje zagrebačkog pročelnika Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije Vice Johna Batarela koji je došao da vidi kako se to ovdje radi. Atmosfera na školi je opuštena i radosna, a za to su svakako zaslužan i slavljenički tim molitvene zajednice Effatha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola se održava i u subotu i nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.