Počeo INmusic; organizatori očekuju 75.000 posjetitelja

Deveti INmusic festival, najveći hrvatski glazbeni spektakl na otvorenom, počeo je danas na zagrebačkom Jarunu, a organizatori tijekom tri dana očekuju čak 75.000 posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša očekivanja su da će festival dnevno posjećivati po 25.000 ljudi, što je nešto više nego rekordne 2009., rekla je Hini članica organizacijskog tima Tanja Manenica, dok su s pozornice dopirali zvukovi Partibrejkersa, jednog od 50-ak izvođača koji nastupaju na četiri jarunske pozornice.

Posjetitelji te priredbe, koja se prošlih godina našla na visokom mjestu najboljih glazbenih festivala, došli su u Zagreb sa svih strana svijeta. Među strancima brojčano prednjače Britanci, kojih je došlo oko tisuću, slijede Slovenci, Talijani, Nijemci, Bugari i Mađari. Ima čak i Portorikanaca i Brazilaca, kojima je INmusic izgleda privlačniji od Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održava u toj dalekoj zemlji.

Organizatori ne očekuju da će im našteteti večerašnja utakmica između Hrvatske i Meksika čiji prijenos posjetitelji mogu pratiti na Jaraunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranci se tijekom boravka u Zagrebu mogu smjestiti u kampu, otkud će moći ići na jednodnevne izlete na Plitivička jezera i Paklenicu. Prvi gosti u kamp su stigli još u petak i ostaju do 26. lipnja.

Festival se ove godine prvi put održava na dva otoka – Otoku Mladosti i Otoku Trešnjevka. INmusic je tako postao jedini “open air” festival na dva otoka, rekli su organizatori, koje je ta ideja zaokupljala godinama.

Otok Trešnjevka na kojem se nalazi kamp i Otok Mladosti povezani su pontonskim mostom, a organizatori upozoravaju da je ta konstrukcija namjenjena “za hodanje, a ne skakanje 🙂 “.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publika na Jarunu tri dana i noći može uživati u brojnim glazbenim imenima i u bogatom popratnom programu.

Prvog dana festivala na glavnoj pozornici nastupaju trenutno najbolji britanski live bend Foals, škotski rockeri i autori zaraznih hitova “Creepin Up The Backstairs”, “Whistle For The Choir” i “Chelsea Dagger,” The Fratellis te neuništivi garažni rokeri Partibrejkers, jedan od temelja YU rock scene.

U utorak će nastupiti američki rock duo The Black Keys koji su početkom 21. stoljeća iznenadili ljubitelje glazbe diljem svijeta uzbudljivom mješavinom sirovog bluesa, garažnog rock’n’rolla i retro soula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni bostonski sastav Pixies, koji je utjecao na mnogobrojne velike glazbenike poput Davida Bowiea, Radioheada i Nirvane zasvirat će trećeg dana, kada će nastupiti i dvojac MGMT, američka elektro glam-pop grupa koja iza sebe ima tri albuma i dvije Grammy nominacije.

Uz njih na ovogodišnjem festivalu nastupaju i Flogging Molly, Crystal Fighters, Bomba Estereo, Bombino, Jagwar Ma, Kuroma, Wolfmother, Rambo Amadeus, Vlada Divljan, Ljetno kino i mnogi drugi.

Uz organizirane izlete na atraktivna odredišta i bogatu gastronomsku ponudu, posetitelji mogu uživati i u raznim edukativnim i zabavnim sadržajima.

Tu su INteatar, “maleno festivalsko kazalište s velikim predstavama i glumcima”, filmske pozornice, koje pretapaju glazbu i sedmu umjetnost, inspiarativni skriveni otočni kutci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji ove godine prvi put mogu kupovati hranu i piće beskontaktno i bezgotovinski s festivalskom karticom koju treba prisloniti na naplatno mjesto.

Glavni pokrovitelj festivala Ožujsko pivo u partnerstvu sa ZET-om i ove je godine organizirao besplatan javni prijevoz za posjetitelje INmusic festivala u sklopu kampanje “Razmisli – kad piješ, ne vozi”.

INmusic je proteklih godina bio visoko rangiran na raznim popisima najboljih svjetskih festivala, National Geographic Travelera, Huffington Posta, Global Grasshoppera, Travel Freaka, CNN-a, a bio je i nominiran za prestižnu European Festival Award.

Na pozornicama INmusic festivala dosad su svoje nastupe održala mnoga značajna glazbena imena kao što su Kraftwerk, The Stooges, Arcade Fire, Moby, Nick Cave, Arctic Monkeys, New Order, Franz Ferdinand, Jamiroquai, Massive Attack, The Prodigy, Morrissey, The Flaming Lips, Cypress Hill, Sonic Youth, Billy Idol, Alice In Chains, Amadou & Mariam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.