Zašto Hrvatska ima bolje igrače od Meksika a toliko slabiju momčad?

Potresao je Hrvatsku neugodan poraz naših nogometnih reprezentativaca u zadnjoj utakmici skupine protiv Meksika 1-3. Eliminacija hrvatske reprezentacije sa svjetske smotre u Brazilu teško je ranila vojsku navijača. Ruku na srce, očekivanja su bila veća, iako se znalo da će Kovačeva momčad imati opasnog suparnika u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakoća kojom je Meksiko pobijedio Hrvatsku posebno je bolna i svaki drugi zaključak osim da je Meksiko posve zasluženo trijumfirao bilo bi laganje samom sebi u oči. Hrvatska reprezentacija je nadigrana i to svi moramo priznati sami sebi. Kao što moramo priznati da smo gajili neke iluzije oko naše momčadi koje nas sad skupo koštaju u procesu oporavka od ovakvog rezultata.

Nogomet je još jednom pokazao svoja nepisano pravilo. A prvo pravilo nogometne igre kazuje da pobjeđuje momčad a ne pojedinac. U hrvatskoj reprezentaciji nastupaju igrači iz najvećih svjetskih klubova, u Meksiku ne! No, Meksiko je momčad, a hrvatska momčad skup pojedinaca koji su neukomponirani. I to se tako dobro vidjelo u srazu s Meksikancima.

Izbornik Niko Kovač strogo se držao svojih zamisli koje su se na kraju nasukale na meksički greben. Kolikogod tvrdili da je naša reprezentacija dobar dio utakmice s Meksikom imala inicijativu sve osim priznanja da smo zasluženo poraženi bilo bi bespredmetno. Izbornik svoje zablude s Pranjićem u veznom redu nije priznao, makar priznao je da je Meksiko bolja momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, pravo je pitanje – kako? Kad Hrvatska nominalno ima bolje i skuplje igrače?

Nesumnjivo, naše reprezentativce teško je pogodio ovaj debakl. Pa je tako nakon utakmice Vedran Čorluka rekao:

– Svi smo tužni, šteta što je završilo ovako ružno. Prvi gol je promijenio sve. Unakazili su nas, ovo je neuspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Modrić koji je zbog taktičkih zamisli većinu prvenstva igrao predaleko od suparničkih vratiju pričao je:

– Vjerujem da smo imali momčad za drugi krug. Moramo izvući pouke zašto nismo prošli, Meksiko je bio bolja ekipa. Onaj prvi gol bio je udarac od kojeg se nismo oporavili do kraja utakmice.

Više se očekivalo i od 35-godišnjeg vratara, Stipe Pletikose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nisam uspio spasiti momčad u ključnim situacijama, preuzimam punu odgovornost. Hoću li još braniti u reprezentaciji? Ne znam, vidjet ću…

Ivica Olić je posve utučen. I realan…

– Jako sam tužan, ali iskreno nismo imali prevelike prilike, Meksiko je zasluženo pobijedio. Hoću li igrati i dalje u reprezentaciji? Ne znam, moram se najprije odmoriti.

Riječi kapetana Darija Srne vjerno dočaravaju situaciju u kojoj se našla naša nogometna momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nakon prvog gola sve je bilo gotovo. Napravili smo neke izmjene i počeli igrati s tri u zadnjoj liniji, i tu je nastao raspad sistema. Očekivao sam više, ali moramo sada biti jaki. Neuspjeh? Ne znam, molim vas da ništa ne kažem. Vruća mi je glava.

Izbornik reprezentacije Niko Kovač pokušao je spustiti loptu na zemlju.

– Moja je reprezentacija odigrala dobar turnir. Mislim da smo bili osvježenje, igrali smo lijep nogomet. S Meksikom ne tako kvalitetno kao u prve dvije utakmice. Rekao sam da je skupina vrlo teška, da su Meksiko i Brazil veliki favoriti. Mogli smo iznenaditi, ali život ide dalje.

O razlozima poraza, pak, kaže:

– Čestitam protivniku na pobjedi. Mislim da su je zaslužili, iako je dva gola razlike previše. Razlika je bila samo u jednom pogotku. U prvom poluvremenu igrali smo 4-3-3, zato što smo htjeli kontrolirati sredinu. Mislim da nam je to uspjelo, ali u nastavku kad smo morali nešto promijeniti, jer rezultat nije bio povoljan, izgubili smo kontrolu na sredini. Smeta mi što smo primili dva gola iz prekida, na to sam upozoravao. Sitnice sve rješavaju, a to su ovaj put bili prekidi.

O svojoj budućnosti Kovač stariji tvrdi:

-Mi smo se plasirali, to je za nas veliki uspjeh. Imam ugovor. Opet kažem, skupina je bila teška, držali smo je do zadnje minute otvorenom. Imamo kvalitetnu ekipu, trebamo raditi, analizirati što nam je nedostajalo. Je li to bilo taktički, tehnički, psihički… U pola godine smo puno napravili, dobro smo se razvili i proces ide dalje. Ne vidim zašto bi proces trebao stati.

U zaštiti izbornika Nike Kovača ustao je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker.

– Do iskustva nije lako doći, puno ćemo Meksikâ mi još proći.

Šuker dalje zaključuje:

– Bili su Meksikanci bolji, ovo je ipak drugi kontinent, nije lako igrati. Čak sam se umorio ja koji sam sjedio. Meksikanci su nas imali na nišanu. Niko će dobiti vrijeme, Niko sigurno plovi na svome brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.