Posjetite hrvatsku prizvedbu mise u čast blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Hrvatska praizvedba mise u čast blaženog kardinala Alojzija Stepinca skladateljice i pijanistice Zrinke Tomašić održat će se 26. rujna 2015. u 19 sati u crkvi sv. Marka u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskoj praizvedbi sudjeluju: zbor crkve sv. Marka – Cantores Sancti Marci, dirigent Jurica Petar Petrač, orguljaš Pavao Mašić, Ivan Cvitanović truba i tercet Tomašić u sastavu Zrinke, Mandice i Hrvoja Tomašić

Koncert  je znakovit jer će se izvesti duhovne skladbe i  ostale autorske skladbe posvećene blaženiku Stepincu.

Koncert je organiziran u suradnji skladateljice i umjetničkog vodstva zbora Cantores Sancti Marci kao obol budućem svecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrinka Tomašić, profesorice u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, samu misu skladala je u veljači 1999. godine za četveroglasni zbor a cappella, potaknuta molitvom i zahvalom blaženiku za primljene milosti. Misa se sastoji od četiri stavka: Gospodine, Slava, Svet i Jaganjče.

Svjetska praizvedba mise bila je u Rimu, u crkvi sv. Marka Evanđeliste na Campidogliu, 8. veljače  2013. godine povodom 15. obljetnice proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim.

Program

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Mandica Tomašić: Psalam 31 In te Domine speravi za tercet, zbor, trubu i orgulje (2008.)

2. Mandica Tomašić: Hvalospjev blaženom kardinalu Stepincu (2008.) harm. za mješoviti zbor Z.Tomasic

3. Zrinka Tomašić: Misa u čast blaženog kardinala Alojzija Stepinca za mješoviti zbor i orgulje (1999.)
Gospodine
Slava
Svet
Jaganjče Božji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Zrinka Tomašić: Tebe Boga hvalimo za zbor i orgulje (1999.) praizvedba

5. Franjo Dugan st.: Molitva (za zbor a cappella)

6. Zrinka Tomašić: Regina caeli (za tercet)
Ave Maria (za tercet)

Ferdo Rožić /Đ.Veljković: “Zdravo budi Kraljice” (obrada za tercet Z.Tomašić )
G.F.Händel: Tochter Zion/Pjevajte Gospodu, prepjev M.Tomašić,obrada za tercet Z.Tomašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Zrinka Tomašić/M.Tomašić: Hvalospjev Mariji (1996.)(za zbor)

8. A. Knešaurek: Kyrie eleison, Pavao Mašić solo orgulje

9. Krsto Odak: Svrši stopi moje za zbor i orgulje

10. Vatroslav Lisinski: Cum invocarem

Zrinka Tomašić živi i radi u Dubrovniku kao profesorica u Umjetničkoj školi „Luka Skorkčević.“ Rođena je Zagrebu, sa 16 godina održala je prvi samostalni recital. Diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, na konzervatoriju „Santa Cecilia“ i magistrirala na Papinskoj akademiji za sakralnu glazbu (Pontificio Istituto di Musica Sacra) 2005. u Rimu u klasi maestra Antonia Sardi de Letto. Dobitnica je stipendije Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije za postdiplomski studij u Rimu. Na svom diplomskom koncertu praizvela je vlastitu skladbu za glasovir „Ave Maris Stellae.“ Fond Janke Šanjek dodjeljuje joj dva puta nagradu za izvanredan uspjeh u izvođenju glasovirskih djela 1995. i 1996. godine.

Održala je brojne samostalne recitale i komorne koncerte s bratom violinistom u domovini i inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka). Bavi se improvizacijom, sklada duhovnu i klasičnu glazbu, te obrade sakralnih, narodnih i zabavnih skladbi. Snimala je za Hrvatski radio i televiziju. Usavršavala se na međunarodnim seminarima kod svjetskih umjetnika (N.Kazimirova, M.Kandelaki, A.Katz, S.Moeller ,A.Igrec). Godine 2007./2008. surađivala je s umjetnicima u Koelnu, te djelovala kao dirigentica i orguljašica mješovitog i dječjeg zbora HKM Koeln. Surađuje s umjetnicima u Njemačkoj i Italiji.

Od 1999. godine nastupa s majkom i bratom u „Tercet Tomašić“ izvodeći većinom sakralne, autorske i narodne skladbe s kojim su održali uspješne nastupe u domovini i inozemstvu. Iste godine izdala je s majkom i bratom autorski CD „Božićna ljubav“. S obitelji osniva 2006. godine Umjetničku organizaciju „Studio Nebo“ čija je ujedno i umjetnička voditeljica. U prosincu 2008. izvela je premijerno s majkom, bratom, te zborom OŠ Vrbani božićni mjuzikl „Sveta betlehemska noć“ autorice teksta i glazbe Mandice Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.