Predstavljen zbornik “Miro Gavran – prozni i kazališni pisac”

Foto: fah

Zbornik “Miro Gavran – prozni i kazališni pisac”, koji sadrži viđenja književnog i kazališnog rada uglednog književnika Mire Gavrana iz pera uglednih teatrologa i književnih teoretičara, predstavljen je u utorak u Zagrebu kao znanstvena posveta opusu najizvođenijeg i najprevođenijeg hrvatskog dramatičara i nagrađivanog proznog pisca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbornik sadrži šesnaest izlaganja s istoimenog stručnog skupa održanog u listopadu 2015. u Novoj Gradiški u sklopu književno kazališne manifestacije “Let s Gavranom”.

Uvodno ga je u Društvu hrvatskih književnika predstavila koordinatorica projekta Biljana Dakić, ravnateljica organizatora manifestacije, Gradske knjižnice Nova Gradiška.

Istaknula je kako je Miro Gavran jedan od rijetkih mladih srednjoeuropskih pisaca koji je svojim proznim a napose dramskim stvaralaštvom postigao jedinstven uspjeh i potvrdio status svjetski priznatog dramatičara i romanopisca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj zbornik sadrži iscrpna i nadahnuta izlaganja vrsnih poznavatelja njegova stvaralaštva koja su nam na skupu pomogla rasvijetliti čudesnost njegova uspjeha, da s lakoćom osvaja privrženost svih uzrasta čitatelja i redatelja diljem svijeta”, rekla je Dakić.

O tome govore prijevodi na 38 svjetskih jezika, više od 20 prestižnih europskih i svjetskih nagrada, preko tri milijuna gledatelja njegovih više od 300 dramskih uprizorenja u zemlji i svijetu, te preko 200 izdanja njegovih knjiga na hrvatskom i drugim jezicima, a Gavran je i jedini živući dramski pisac kojemu je posvećen čitav jedan festival, Gavranfest, kazala je.

Napomenula je da je “Miro Gavran preletio mora i oceane i svojim književnim stvaralaštvom povezao kontinente, ali se kao rijetko koji pisac vjerno i s radošću vraća svojem rodnom gradu” – rođen je u Gornjoj Trnavi, u Brodsko-posavskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj međunarodnog skupa posvećenog tom “danas najeminentnijem književnom imenu u svijetu” jest afirmacija i potvrda važnosti njegova djela u suvremenom književnom i kazališnom kontekstu, a želja je izdavača da zbornik nadahnutih stručnih radova o njemu nađe najkraći put do uma i srca čitatelja diljem Hrvatske i svijeta, te da bude dodatan poticaj za nova proučavanja njegova stvaralaštva, zaključila je Dakić te najavila održavanje trećeg “Leta s Gavranom” koncem 2017., koji će u cijelosti biti posvećen djeci i mladima.

Na Gavranovu vjernost zavičaju osvrnula se i urednica zbornika, književnica Julijana Matanović, koja je napomenula kako je Gavran “čovjek koji je oduvijek znao da je veliki čovjek i veliki pisac dužan svome zavičaju”, a “Miro Gavran i Nova Gradiška su najbolji primjer jedne velike ljubavi između zavičaja i njegova pisca”.

“Potom, tu je i Zagreb, koji je uvijek pomalo skeptičan prema ‘ljudima od uspjeha’ i koji od svijeta prepisuje ljubav i poštovanje prema Gavranu”, kazala je Matanović, koja je i koordinatorica simpozija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako “pisca treba uzimati u njegovu poetičkom vrtu”, a u vrtu Mire Gavrana nalazi se “stvaralaštvo koje njeguje tradicionalne vrijednosti, ne želeći se svidjeti, a ipak se sviđa više nego svi mi ostali”.

U zbornik su uvršteni radovi cijenjenih autora, književnih teoretičara, teatrologa, kritičara iz Hrvatske, Rusije, Slovačke i Makedonije. Uz Julijanu Matanović, to su Venko Andonovski, Alen Biskupović, Zdenka Đerđ, Alica Kulihova, Ana Lederer, Željka Lovrenčić, Lucija Ljubić, Miroslav Međimorec, Mira Muhoberac, Sanja Nikčević, Jasmina Pacek, Dubravka Težak, Galina G. Tiapko, Ivan Trojan i Igor Žic.

Na vrijednost Gavranovih dramskih predložaka ukazala je dizajnerica i kostimografkinja Jasmina Pacek, autorica niza scenografija i kostimografija za Gavranova djela.

Istaknula je kako je raditi prema Gavranovu predlošku veliki izazov zbog s jedne strane složenih kompozicijskih struktura, dok s druge autor daje veliku slobodu minimalnim didaskalijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teatrologinja Mira Muhoberac osvrnula se na Gavranovu “mizanscensku strukturu napravljenu matematičkom preciznošću”, napomenuvši kako Gavran svojim drama “pokazuje školski primjer discipline, pouzdanosti, razumljivosti, jasnoće, izvrsnoga poznavanja dramaturškog i spisateljskog zanata ali i vrhunsku umjetnost utemeljenu na tajni egzistencije”.

Gavran je zahvalio svima na uloženom velikom trudu u oblikovanje zbornika, te svim autorima koji su sudjelovali u njegovu nastanku.

“Tu nema niti jednog teksta koji je napisan ovlaš, reda radi, to su tekstovi ljudi koji me doista prate, koji su vidjeli desetke mojih predstava i pročitali desetke knjiga, koji su tu saželi svoje znanje i vještinu”, rekao je Gavran, te poručio kako je on “zaista možda najsretniji pisac u Hrvatskoj i Europi, što se ne sramim priznati, jer imam ljude koji me čitaju i koji me podržavaju na ovako stručan ali i prijateljski način”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.